Składniki
-
Makaroniki
-
60 g białka
-
50 g cukier
-
71 g mąka migdałowa
-
113 g cukier puder
-
barwnik
-
Ganache
-
150 g czekolada mleczna
-
50 g śmietana 30%
Wskazówki
Makaroniki z nadzieniem korzennym
Makaroniki to jedne z najpiększniejszych deserów. W ich prostocie właśnie tkwi piękno a dzięki bogatym możliwościom jakie daje nadzienie, dostosowują się perfekcyjnie do każdej okazji.
Taki makaronik to „beza” z dodatkiem mąki migdałowej wypełniona ganache. W tym przepisie przygotowałem dla Was świąteczne ganache na bazie przyprawy korzennej.
Kroki
1
Zrobione
|
MakaronikiMąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Makaronik c.d.Do ubitych białek wsyp mąkę migdałową przesianą razem z cukrem pudrem. Całość wymieszaj szpatułką. Masa powinna w miarę swobodnie opadać z szpatułki i nieco się "rozjeżdżać" w misce po przemieszaniu (nie może być rzadka). |
3
Zrobione
|
Makaroniki c.d.Przełóż masę do rękawa i wyszprycuj makaroniki na papierze do pieczenia (najlepiej na macie silikonowej) i uderz nią kilka razy o blat by pozbyć się ewentualnych ogonków na wierzchu i nadmiaru powietrza. |
4
Zrobione
|
NadzienieZagotuj śmietanę i zalej nią czekoladę. W razie konieczności podgrzje odrobinę śmietanę z czekoladą (ciągle mieszając) by się dokladnie rozpuściła. |
5
Zrobione
|
Każdą połówkę makaronika wypełnij kremem i przykryj drugą połówą. Dociśnij. Mi osobiście najlepiej smakują makaroniki które spędzą w zamrażarce całą noc a następnego dnia są rozmrożone. |