0 0
Rustykalna tarta z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
50 g mąka migdałowa
400 g mąka pszenna
180 g masło
100 g cukier puder
1 szt. jajko rozmiar L
szczypta sól
Nadzienie
500 g rabarbar
200 g maliny mrożone
6 łyżek cukier
Dodatkowo
1 szt. jajko
2 łyżki cukier gruba rafinada

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem - Przepis krok po kroku

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Rustykalna tarta z rabarbarem

W końcu nadchodzi taka goooorąca wiosna! A razem z wiosną w moim ogródku pojawia się rabarbar. Czy jest w sklepach dostępny? Nie wiem, nie pytajcie mnie nie chodzę po targu i po marketach 😛 a jak już tam się pojawiam to wieczorową porą.

Jednak gdybyście chcieli przygotować swoją własną rustykalną tartę to wystarczy Wam paczka dowolnych owoców mrożonych. Jeżeli posiadacie w swojej zamrażarce, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki to się nie krępujcie wykorzystajcie je i przygotujcie własne cudne rustykalne ciasto!

W przepisie „Rustykalna tarta z rabarbarem” znajdziecie przepis na kruche ciasto, które wykorzystuję w wielu swoich przepisach np. w tarcie z pieczonym kremem migdałowym

Dodatkowo na instagramie do relacji wyróżnionych przypiąłem instrukcję z opisem krok po kroku jak przygotowałem swoją pychotę 😉

(Visited 1 145 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

W misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto.

2
Zrobione

Ciasto podziel na części (około 90 g) i uformuj z niego małe kule.
Rozwałkuj ciasto między 2 arkuszami papieru na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
Załóż 1 brzeg ciasta i ułóż zakładki, gdzie 1 nachodzi na następną. Przełóż placki na papier do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem o grubej rafinadzie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 20 minut.

3
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar dobrze umyj i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki o grubości 1 cm ( nie muszą być wszystkie dokładnie takie same). Zasyp całość 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut.

4
Zrobione

Gdy rabarbar będzie leżakować na suchej patelni rozpuść pozostałą część cukru, by powstał karmel. Wrzuć rabarbar na karmel i podsmaż chwilę aż puści wodę. Dodaj maliny i smaż jeszcze chwilę by nieco zmiękły. całość dokładnie wymieszaj.

5
Zrobione

Na wystudzone kruche placki przełóż odrobinę nadzienia rabarbarowego. Smakują przepysznie tuż po przygotowaniu!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Lody o smaku szarlotki
poprzendi
Lody o smaku szarlotki
Placek jogurtowy z gruszkami
następny
Placek jogurtowy z gruszkami
Lody o smaku szarlotki
poprzendi
Lody o smaku szarlotki
Placek jogurtowy z gruszkami
następny
Placek jogurtowy z gruszkami

Dodaj komentarz