1 0
Sernik z Baleys

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Masa serowa
600 g twaróg półtłusty 3 krotnie zmielony
120 g cukier
1/2 szklanki likier Baileys
3 szt. jajka
1 opakowanie budyń waniliowy
Spód
3 szt. białka
120 g cukier
100 g wiórki kokosowe
Polewa
100 g czekolada mleczna
70 g śmietana 32%
20 g masło

Sernik z Baleys

  • Średnie

Składniki

  • Masa serowa

  • Spód

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik z Baileys

 

Czy macie ochotę na sernik z „kopniakiem”? Jako, że święta u mnie obfitowały w serniki podrzucam Wam pomysł na pyszny sernik z likierem Baileys.

Dla mnie smak tego likieru w połączeniu z czekolada mleczną Callebaut to jakieś mistrzostwo! Sernik był wspaniały w smaku i na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis. Jednak musicie pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

  1. Podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg. Do wypieku tego sera użyłem twarogu półtłustego marki własnej Kaufland (który wbrew pozorom nie jest tani) lecz ma wspaniały smak i konsystencję i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.
  2. Nie każdy twaróg w wiaderku jest 3 krotnie mielony. Czasami może nam się wydawać że ten twaróg idealnie nada się do sernika, a dopiero po upieczeniu orientujemy się że jest cięższy niż zwykle.
  3. Pęknięty sernik to też dobry sernik. Czasem się zdarza, że podczas pieczenia sernika pęknie z góry. Nie jest to błąd i nie ma to wpływu na walory smakowe sernika. Serniki które zawierają więcej płynów pękają, ponieważ para musi ujść w którymś momencie.

Mam nadzieję, że wypiek będzie dla Was udany!

Życzę smacznego!

(Visited 3 517 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Spód kokosowy

Białka ubij na sztywno.
Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce cukru, aż do całkowitego rozbicia kryształków cukru.
Gdy masa będzie lśniąca dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj całość delikatnie.
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź masę równomiernie po dnie tortownicy.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2
Zrobione

Masa serowa

Żółtka z 3 jajek zmiksuj razem z cukrem na białą i puszystą masę.
Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce masy serowej. Gdy składniki się połączą wlej likier Baileys i ponownie całość zmiksuj.
Dodaj budyń - zmiksuj.
W osobne misce ubij białka na sztywno. Połącz połowę białek z masą serową i wymieszaj. Dodaj pozostałą część białek i ponownie wymieszaj.

3
Zrobione

Masę serową wylej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piętro niżej wstaw brytfankę z wodą. Piecz przez 45 minut z opcją góra-dół a następnie kolejne 10 minut na termoobiegu.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na 30 minut w piecu.
Po tym czasie wstaw sernik w chłodne miejsce do wystudzenia.

4
Zrobione

Polewa

Śmietanę z masłem podgrzej w garnuszku. Czekoladę zalej śmietaną i masłem. Wymieszaj całość dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
Polewę wylej na dobrze schłodzony sernik.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Dacquoise orzechowy
poprzendi
Dacquoise orzechowy
Brownie z oreo
następny
Brownie z oreo
Dacquoise orzechowy
poprzendi
Dacquoise orzechowy
Brownie z oreo
następny
Brownie z oreo

Dodaj komentarz