0 0
Tradycyjne racuchy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

3 szt. średnie jabłka
1/2 szklanki maślanka
1 łyżka cukier
proszek do pieczenia
2 łyżki czekolada w dropsach
1 szklanka mąką pszenna 450
szczypta sól
olej do smażenia

Tradycyjne racuchy

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Tradycyjne racuchy

 

Tradycyjne racuchy to coś co musicie zrobić w domu. Miałem mega ochotę na racuszki! No kurcze ostatnimi czasy jadłbym tylko racuchy lub naleśniki z twarogiem. Pamiętam, że moja babcia mi zawsze je robiła jak przyjeżdżałem. Zwłaszcza, że tuż za oknem rosła jabłonka (tak to były czasy gdy było mało aut i można było spokojnie jeść owoce rosnące między blokami, bo nie były nafaszerowane toną spalin).

Z czasów dzieciństwa pamiętam jeszcze kluski na parze z masełkiem i cynamonem 😀

W przepisie na tradycyjne racuchy możecie wykorzystać również jogurt naturalny, bądź śmietanę. A zamiast białego cukru możecie dodać cukier trzcinowy by nieco bardziej wzbogacić smak. Jeżeli zdecydujecie się na wersję tłuściejszą to polecam dodać stopione masło do środka. Wzbogaci ono jeszcze bardziej smak racuszków.

Zostańmy na chwilkę przy racucach 🙂 przepis wjeżdża o już!

 

(Visited 927 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Odstaw na bok.

2
Zrobione

Płynne składniki (maślankę, jajka) wymieszaj razem. Dodaj suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę). Dodaj jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż chwilkę z obu stron (około 3 minuty z każdej strony). Podawaj mocno obsypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik Kinder COuntry
poprzendi
Sernik Kinder Country
następny
Terrina makowa
Sernik Kinder COuntry
poprzendi
Sernik Kinder Country
następny
Terrina makowa

Dodaj komentarz