Składniki
-
1 szkl. cukier
-
400 g śmietana 18%
-
250 g masło
-
1 opakowanie wafle
-
2 opakowania galaretka wiśniowalub inna dowolna
Wskazówki
Wafle z galaretką
Powiem Wam szczerze, dla mnie ten przepis to kwintesencja lat 90 😀
Moja mama często robiła takie wafle, bądź z masą na bazie mleka w proszku. Jako, że moja babcia też cukiernikiem znakomitym nie była i murzynek w jej wykonaniu charakterysował się intensywnym aromatem spalenizny, to ograniczała się do ciast z minimalnym użyciem piekarnika. Wafle z galaretką w moim wypadku wiśniową to idealna przekąska na takie upały. Mógłbym długo opowiadać o plusach tej potrawy i tak zapewne bym nie wymienił ich tyle co ma „ryba filet”.
Wykonanie wafli jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wielu składników. Wasze umiejętności cukiernicze też nie muszą być na wysokim poziomie, a jednak ten deser ma to coś w sobie. Jeżeli macie dzieci w wieku 5-10 lat to sądzę, ze powinna to być dla Was pozycja obowiązkowa na najbliższy weekend. Warto im pokazać co my jedliśmy i z czym wybiegaliśmy na podwórko jak było gorąco a oprócz mrożoną wodą w tubce nic ciekawszego do „zmaszkiecenia” nie było.
Jeżeli posiadacie jeszcze jakieś inne charakterystyczne przepisy dla naszej epoki dajcie koniecznie znać! Z chęcią je przetestuję i może nieco unowocześnię. Co rozumiem poprzez unowocześnienie? Chociażby zamianę margaryny na masło ;D taka drobna zmiana a tak kolosalna różnica smakowa 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę. |
2
Zrobione
|
Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej. |
3
Zrobione
|
Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia. |