Składniki
-
Ciasto drożdżowe
-
100 g masło
-
6 szt. żółtka
-
1/2 kg mąka pszenna
-
50 g drożdże
-
150 g cukier
-
1 i 1/3 szklanki mleko
-
Dodatkowo
-
1 słoik (280 g) powidła śliwkowe
-
garść (około 20 sztuk) śliwki wędzone
Wskazówki
Zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami
Przeglądając listę przepisów z ciastem drożdżowym zauważyłem, że nic nie mam z powidłami śliwkowymi. No i dlatego też naszło mnie by przygotować zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami.
Ciasto drożdżowe wbrem pozorom nie jest trudne w przygotowaniiu. Jeżeli potrzebujecie pomocy przy samym cieście to odsyłam was do mojego wpisu na temat ciasta drożdżowego gdzie się dowiecie jak przygotować wspaniałe ciasto.
Ktoś by pomyślał, jak to jest, że idzie lato a tu takie jesienne smaki? Otóż sprawa jest prosta! Miałem otwarty słoik powideł śliwkowych i muiałem je wykorzystać 😛 a jako, że idzie zimnej Zośki to w sumie taki przepis to idealna sprawa na chłodne wieczory. Co może być lepszego od ciasta drożdżowego z słodkim nadzieniem z powideł śliwkowymch i wędzonych śliwek? Zważywszy, że z ciasta można przygotować wersję dla dorosłych. Wystarczy, że śliwki które wykorzystacie w przepisie, namoczycie przez 2 godziny w alkoholu. Śliwki nabiorą wtedy niesamowitego głębokiego smaku no i będzie się je prościej kroić 🙂
Co do samych powideł śliwkowych, to za radą Justyny użyłem tych z Dawtona. Są ok! Na prawdę OK. Jak dla mnie trochę za słodkie. Jednak jeżeli nie macie swoich domowych to mogę śmiało powiedzieć, że cena względem jakości jest bardzo dobra.
Kroki
1
Zrobione
|
ZaczynDrożdże rozetrzyj w szklance z 1 łyżeczką cukru. Masa powinna być płynna. Całość zalej 1/3 szklanki mleka (letniego) i wymieszaj. Dodaj łyżeczkę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok na 10 minut do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
CiastoW misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. |
3
Zrobione
|
Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę, zaczyn oraz pozostałą część mleka. Całość wyrób ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto będzie wydawać się nieco rzadka, lecz podczas dłuższego wyrabiania ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się kleić do rąk. |
4
Zrobione
|
W międzyczasie zalej śliwki wrzątkiem bądź alkoholem i odstaw na bok do namoczenia. |
5
Zrobione
|
Po godzinie uderz pięścią w ciasto w misce i przełóż je na stolnicę obsypaną delikatnie mąką. Wyrób ciasto i rozwałkuj je na płat o grubości około 1,5 cm. |
6
Zrobione
|
Zwiń ciasto w rulon i pokrój roladę w porcje o grubości około 6-8 cm. Ułóż ciasto w formie wysmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. |
7
Zrobione
|
Przygotuj lukier z soku z cytryny oraz z cukru pudru. |