0 0
Zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
100 g masło
6 szt. żółtka
1/2 kg mąka pszenna
50 g drożdże
150 g cukier
1 i 1/3 szklanki mleko
Dodatkowo
1 słoik (280 g) powidła śliwkowe
garść (około 20 sztuk) śliwki wędzone

Zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami

Przeglądając listę przepisów z ciastem drożdżowym zauważyłem, że nic nie mam z powidłami śliwkowymi. No i dlatego też naszło mnie by przygotować zawijane drożdżowe bułeczki z powidłami.

Ciasto drożdżowe wbrem pozorom nie jest trudne w przygotowaniiu. Jeżeli potrzebujecie pomocy przy samym cieście to odsyłam was do mojego wpisu na temat ciasta drożdżowego gdzie się dowiecie jak przygotować wspaniałe ciasto.

Ktoś by pomyślał, jak to jest, że idzie lato a tu takie jesienne smaki? Otóż sprawa jest prosta! Miałem otwarty słoik powideł śliwkowych i muiałem je wykorzystać 😛 a jako, że idzie zimnej Zośki to w sumie taki przepis to idealna sprawa na chłodne wieczory. Co może być lepszego od ciasta drożdżowego z słodkim nadzieniem z powideł śliwkowymch i wędzonych śliwek? Zważywszy, że z ciasta można przygotować wersję dla dorosłych. Wystarczy, że śliwki które wykorzystacie w przepisie, namoczycie przez 2 godziny w alkoholu. Śliwki nabiorą wtedy niesamowitego głębokiego smaku no i będzie się je prościej kroić 🙂

Co do samych powideł śliwkowych, to za radą Justyny użyłem tych z Dawtona. Są ok! Na prawdę OK. Jak dla mnie trochę za słodkie. Jednak jeżeli nie macie swoich domowych to mogę śmiało powiedzieć, że cena względem jakości jest bardzo dobra.

(Visited 5 497 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zaczyn

Drożdże rozetrzyj w szklance z 1 łyżeczką cukru. Masa powinna być płynna. Całość zalej 1/3 szklanki mleka (letniego) i wymieszaj. Dodaj łyżeczkę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok na 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Ciasto

W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru na jasną i puszystą masę.
W rondelku rozpuść masło i zalej je na koniec mlekiem. Ciągle miksując wlej mleko z masłem do żółtek (do połączenia składników).

3
Zrobione

Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę, zaczyn oraz pozostałą część mleka. Całość wyrób ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto będzie wydawać się nieco rzadka, lecz podczas dłuższego wyrabiania ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się kleić do rąk.
Miskę z ciastem zawić w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę do podwojenia objętości.

4
Zrobione

W międzyczasie zalej śliwki wrzątkiem bądź alkoholem i odstaw na bok do namoczenia.

5
Zrobione

Po godzinie uderz pięścią w ciasto w misce i przełóż je na stolnicę obsypaną delikatnie mąką. Wyrób ciasto i rozwałkuj je na płat o grubości około 1,5 cm.
Na wierzchu ciasta rozsmaruj powidła śliwkowe i obsyp z wierzchu pokrojonymi na mniejsze kawałki śliwkami.

6
Zrobione

Zwiń ciasto w rulon i pokrój roladę w porcje o grubości około 6-8 cm. Ułóż ciasto w formie wysmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

7
Zrobione

Przygotuj lukier z soku z cytryny oraz z cukru pudru.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Ciasto z rabarbarem
poprzendi
Ciasto z rabarbarem
Tort musowy peanut butter
następny
Tort musowy peanut butter
Ciasto z rabarbarem
poprzendi
Ciasto z rabarbarem
Tort musowy peanut butter
następny
Tort musowy peanut butter

Dodaj komentarz