0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Owoce
1 kg morele
150 g cukier
4 gałązki tymianek
3 łyżki sok z cytryny
Ciasto
500 g mąka pszenna
200 g cukier
50 g drożdże świeże
4 szt. żółtko
1 i 1/4 szkl. mleko
100 g masło
1 szczypta sól
Kruszonka
50 g masło
50 g cukier
100 g mąka pszenna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżowe z morelami

Ciasto możesz obficie obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem

  • 45 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Owoce

  • Ciasto

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżowe z morelami

Drożdżowe z morelami to skutek posta, który pojawił się mniej więcej tydzień temu. Pisałem o tym jak wykonać dobre ciasto drożdżowe i jak sobie z nim radzić w różnych warunkach.

Zatem bazą tego ciasta drożdżowego jest ciasto przygotowane zgodnie z przepisem podanym tutaj: http://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/

Mija również rok odkąd zaczęły się nagrania do Bake Off więc i trochę inspiracji właśnie z programu.

Dzisiejsze ciasto to niecodzienne smaki, bo morele z tymiankiem. Rzecz jasna używam świeżych ziół, bo to z nich wydobędziemy największy aromat, bez sypania kilku łyżeczek suszonej przyprawy. Sprawa wykonania jest dosyć prosta, dlatego też w przepisie znajdziecie informację skróconą w sprawie przygotowania ciasta

(Visited 196 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Owoce

Na rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier. Wrzuć na patelnię pokrojone w większe kawałki, umyte morele. Smaż przez chwilę aż karmel się ponownie nieco rozpuści. Dodaj tymianek i sok z cytryny, chwilę gotuj.
Nie pozwól by owoce całkowicie się rozpadły, ważne jest by zachowały swój kształt. Przesmażone owoce odstaw na bok do lekkiego schłodzenia.

2
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Drożdże rozetrzyj na płynną masę z 1 łyżeczką cukru. Zalej drożdże 1/4 szklanki letniego mleka, i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj całość widelcem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut).

3
Zrobione

Ciasto drożdżowe

W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodaj mąkę przesianą, zaczyn oraz sól. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Do mąki dodaj pozostałe mleko i wyrób ciasto. Podczas wyrabiania dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste i będzie miało jednolitą konsystencję.

4
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Ciasto odstaw w misce, przykryte ręcznikiem na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź w natłuszczonej formie o wymiarach 26x30 cm. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

5
Zrobione

Kruszonka

Twarde masło zmiksuj razem z mąką i cukrem na jednolitą masę.

6
Zrobione

Na wierzchu ciasta rozprowadź owoce. Posyp całość kruszonką.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika z opcją pieczenia góra-dół na około 40-45 minut. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione z wierzchu.
Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem lub oblej lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ciasto drożdżowe
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Jagodowiec z podwójną bezą
poprzendi
Ciasto drożdżowe
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Jagodowiec z podwójną bezą

Dodaj komentarz