

Czym jest karpatka? To ciasto parzone z kremem budyniowym, rzecz jasna najprościej opisując to ciasto. Jednak z tym prostym ciastem jest związanych wiele wspomnieć, bo nie wiem jak u Was, ale to ciasto mojego dzieciństwa.
To ciasto ma w sobie wiele wspomnień. Pamiętam, że moja mama zawsze je robiła w niedzielę do kawy, ale nie było to ciasto robione ręcznie w domu. Po prostu szła do sklepu kupowała gotową mieszankę i ciach prac, ciasto gotowe. Do tej pory nie wiem dlaczego tak robiła, przecież to ciasto ma tak niewiele składników i do tego tak niedrogich! W sumie w tej paczce ciasta była mąka, sproszkowane jajka i budyń! No i w sumie dopiero od niedawna zorientowałem się, że jest to tak klasyczne ciasto, że nie wymaga zbyt wiele pracy, jest po prostu smaczne!
1
Zrobione
|
CiastoW garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało. |
3
Zrobione
|
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 5 min, wyjmij ciasto, umyj formę, ponownie ją wysmaruj i obsyp. Rozprowadź w foremce pozostałą część ciasta i upiecz kolejną część. |
4
Zrobione
|
KremW 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier puder. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia. |
5
Zrobione
|
W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem. |