Składniki
-
Ciasto
-
100 g masło
-
50 g cukier puder
-
210 g mąka pszenna
-
40 g jajka1 małe jajko S
-
25 g mąka migdałowa
-
Krem
-
60 g żółtko
-
1/4 szkl. mąka kukurydziana
-
40 g cukier
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
350 ml mleko
-
Chrupka
-
100 g biała czekolada
-
100 g płatki kukurydziane
-
25 g olej
-
Dodatkowo
-
250 g maliny
-
kilka gałązek świeża mięta
Wskazówki
Tarta z malinami
Tarta z malinami to chyba jeden z popularniejszych przepisów na lato. Zawsze się zastanawiam jaki krem przygotować do tych pysznych, leśnych owoców. Tym razem zdecydowałem się wykorzystać klasykę. Część z was może nie zna fachowej nazwy tego kremu, lecz zapewne bardzo łatwo będzie im go zidentyfikować. Krem patissiere – lub po prostu budyniowy 🙂 z mocnym smakiem wanilii i przygotowany domową metodą na pewno Wam zasmakuje!
Ciasto, które idealnie sprawdza się na tarty to sable, które jest nieco twardsze od tradycyjnego ciasta kruchego. By nieco nadać chrupkości ciastku dodałem na spód platki kukurydziane z dodatkiem czekolady. Zatem moja tarta ma cudowny kremowy smak (krem patissiere), cudownie chrupie (sable, chrupki) oraz jest niesamowicie świeża dzięki malinom. Jeżeli macie ochotę przygotować taki deser dla swoich gości zapraszam do przepisu.
Ciasto można sobie uprościć przygotowując zwykły budyń na nieco większej ilości mleka (nie będzie tak smaczny jak nasz domowej roboty).
Zamieniając mąkę pszenną na ryżową uzyskamy deser gluten free 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoW misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto. |
2
Zrobione
|
KremMleko zagotuj i na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. |
3
Zrobione
|
ChrupkaRozpuść czekoladę i połącz z olejem. Dodaj do masy pokruszone płatki kukurydziane. Całość dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
SkładanieNa upieczonym cieście rozprowadź chrupkę. Wylej na wierzch budyń i rozprowadź by powstała równomiernia powierzchnia. |