0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Krem
100 g cukier puder
500 g mascarpone
4 szt. żółtko
2 szt. białka
25 ml likier Cointreau lub ekstrakt pomarańczowy
Dodatkowo
200 g paczka biszkoptów podłużne
500 ml sok pomarańczowy
3 łyżeczki cynamon

Pomarańczmisu

Jeżeli nie lubicie cynamonu po prostu użyjcie kakao. Sprawdzi się równie idealnie co cynamon.

  • 51 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pomarańczmisu

Pomarańczmisu to nic innego jak moja wariacja na temat tiramisu. Jak sama nazwa już wskazuje zamiast kakao i kawy użyłem soku pomarańczowego, oraz cynamonu. Wbrew pozorom smak nie jest korzenny, lecz cudownie orzeźwiający! Filozofii zbyt wielkiej w tym wszystkim nie ma, chciałbym Wam pokazać jak się robi zwykłe tiramisu, ale jak się okazało, przepis robiłem a na bloga go nie dodałem!

Czy pomarańczmisu nadaje się na święta Wielkiej Nocy? Oczywiście, że tak! Zamiast układać pomarańczmisu w pucharkach po prostu ułóżcie je w blaszce na ciasto, dzięki temu będziecie mogli je swobodnie kroić.

(Visited 1 064 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Krem

Żółtka ubij na parze przez mniej więcej 2-3 minuty z 50 g cukru pudru. Zdejmij je z pary i dalej ubijaj przez kolejne 5 minut. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo jasna dodaj ekstrakt pomarańczowy i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. Teraz przejdź na ręczne miksowanie, czyli po prostu użyj trzepaczki do jajek i mieszaj masę dodając po 1 łyżce mascarpone. Nie należy tego robić nazbyt energicznie by się nie pozbyć nadmiaru powietrza.

2
Zrobione

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będą już zwarte dodawaj po 1 łyżce cukru pudru z pozostałych 50 g. i oczywiście ciągle miksuj. Gdy białka będą już błyszczące dodaj w 2 turach je do masy z mascarpone i delikatnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.

3
Zrobione

Układanie

W dużym naczyniu namocz biszkopty, tak maksymalnie przez 3 sekundy z każdej strony. Nie powinny one zbyt mocno naciągnąć sokiem ponieważ i tak część masy kremowej wpiją.

4
Zrobione

W pucharkach ułóż biszkopty nasączone w soku pomarańczowym, posyp cynamonem i na wierzch nałóż krem. Powtórz zabieg tak mniej więcej trzykrotnie, aż pucharek będzie wypełniony. Na samym końcu obsyp wierzch kremu cynamonem. Oczywiście całość przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mini babki cynamonowe
Babkowa kurka
następny
Babkowa kurka
poprzendi
Mini babki cynamonowe
Babkowa kurka
następny
Babkowa kurka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here