0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. jajka
120 g masło
0.5 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta sól
1.25 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Babkowa kurka

Jeżeli chcecie by ciasto miało ciekawszy smak, to dodajcie odrobinę skórki z cytryny bądź musu truskawkowego.

  • 50 minut
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babkowa kurka

Babkowa kurka to po prostu najzwyklejszy baranek z formy cynowej. Ja ostatnio kupiłem je dosyć okazyjnie bo aż 3 rodzaje za zaledwie 100 zł. Pośród nich między innymi znalazła się kurka. Wiem, że tradycją jest wykorzystanie formy baranka, jednak jak pewnie już zauważyliście rzadko kiedy robię coś tak jak wszyscy.

No i by móc dalej eksperymentować to wyobraźcie sobie kolor Waszego wypieku jak np dodacie odrobinę soku z buraków. A może by tak poszaleć i dodać odrobinę soki z szpinaku? Dobierzcie kolor kurki do Waszego wystroju wielkanocnego. Życzę Wam udanych eksperymentów!

(Visited 1 102 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka natomiast zmiksuj z połową cukru i masłem na jasną i puszystą masę.

2
Zrobione

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostały cukier pod koniec ubijania w 4 partiach (co 1 minutę).

3
Zrobione

Do masy z żółtek i masła dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj białka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Ciasto przełóż do formy kurki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, na termoobiegu.
Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia. Najlepiej na całą noc.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pomarańczmisu
poprzendi
Pomarańczmisu
Makowe króliczki
następny
Makowe króliczki
Pomarańczmisu
poprzendi
Pomarańczmisu
Makowe króliczki
następny
Makowe króliczki

Dodaj komentarz