0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
300 g mąka krupczatka
1 szt. żółtko
200 g masło
1 szkl. wiórki kokosowe
4 łyżki mak
1 łyżka jogurt naturalny
100 g cukier
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy

Makowe króliczki

Jeżeli mak was nie przekonujcie, to wymieńcie go na drobno posiekane orzechy.

  • 28 minut
  • Porcji 36
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Makowe króliczki

Makowe króliczki, czyli mini ciasteczka w sumie idealne do herbaty, lub niedzielnej kawki. Im dłużej będą leżeć na wierzchu tym będą miększe. Oczywiście możecie je udekorować dowolnie lukrem bądź gotowymi pisakami. Ja akurat uwielbiam je sote, ewentualnie obsypane cukrem.

Makowe króliczki to po prostu kruche ciastka z odrobiną kokosu, maku i ekstraktu cytrynowego. Są delikatne i pysznie kruszące.

(Visited 285 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Im krócej będziecie je wyrabiać tym lepiej. W sumie najlepiej byłoby to zrobić by użyciu robota kuchennego, ale jeżeli nie posiadacie takiego ostrza, to możecie użyć zwykłego noża.

2
Zrobione

Masło, mąkę, cukier oraz żółtko poszatkuj na drobną "kaszkę". Dodaj kokos, jogurt naturalny mak i ekstrakt i szybko wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

3
Zrobione

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało grubość około 1 cm. Przy użyciu foremek wykrój ciasteczka. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni.
Wystudź ciasteczka na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babkowa kurka
poprzendi
Babkowa kurka
Seromakowiec
następny
Seromakowiec
Babkowa kurka
poprzendi
Babkowa kurka
Seromakowiec
następny
Seromakowiec

Dodaj komentarz