



Jeżeli mak was nie przekonujcie, to wymieńcie go na drobno posiekane orzechy.
Makowe króliczki, czyli mini ciasteczka w sumie idealne do herbaty, lub niedzielnej kawki. Im dłużej będą leżeć na wierzchu tym będą miększe. Oczywiście możecie je udekorować dowolnie lukrem bądź gotowymi pisakami. Ja akurat uwielbiam je sote, ewentualnie obsypane cukrem.
Makowe króliczki to po prostu kruche ciastka z odrobiną kokosu, maku i ekstraktu cytrynowego. Są delikatne i pysznie kruszące.
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Im krócej będziecie je wyrabiać tym lepiej. W sumie najlepiej byłoby to zrobić by użyciu robota kuchennego, ale jeżeli nie posiadacie takiego ostrza, to możecie użyć zwykłego noża. |
2
Zrobione
|
Masło, mąkę, cukier oraz żółtko poszatkuj na drobną "kaszkę". Dodaj kokos, jogurt naturalny mak i ekstrakt i szybko wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. |
3
Zrobione
|
Rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało grubość około 1 cm. Przy użyciu foremek wykrój ciasteczka. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. |