0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Masa makowa
3 szt. żółtko
2 szt. białka
0.5 szkl. cukier
2.5 szkl. mak mielony
4 łyżki rodzynki
4 łyżki migdały posiekane
1 łyżka bułka tarta
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy może być również aromat
Masa serowa
4 szt. jajka
500 g ser półtłusty trzykrotnie mielony
40 g cukier
0.5 szkl. mleko
100 g biała czekolada
1 łyżka mąka pszenna
75 g masło
Kruche ciasto
https://ciastecznik.pl/recipe/makowe-kroliczki/ zgodnie z przepisem

Seromakowiec

Mój sernik z wierzchu nie jest niczym udekorowany, jednak wy możecie go oblać np. białą czekoladą.

  • 120 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Masa makowa

  • Masa serowa

  • Kruche ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Seromakowiec

Seromakowiec nie koniecznie moje ulubione ciasto, no ale większość rodziny je uwielbia. Jako, że ja jem zawsze tylko 1 kawałek na spróbowanie, to co mi szkodzi? Postanowiłem na święta mojej rodzinie podarować nieco przyjemności no i stąd ten przepis. Ciasto oczywiście nie jest trudne w wykonaniu, lecz pracochłonne.

Seromakowiec to oczywiście sernik połączony z makowcem. Ja osobiście preferuję ciasta na „spodzie” czyli z kruchym lub biszkoptowym spodem. Tutaj akurat zostało mi nieco ciasta z przepisu, który znajduje się o tutaj: Przepis na kruche ciasto

 

Oczywiście możecie użyć przepisu na zwykłe kruche ciasto.

(Visited 1 852 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Przygotuj ciasto kruche zgodnie z przepisem podanym tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/makowe-kroliczki/
lub użyj innego sprawdzonego przepisu. Wyłóż kruchym ciastem tortownicę o średnicy 28 cm i podpiecz przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnij nieco do przestudzenia.

2
Zrobione

Masa makowa

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 20-25 minut. Po tym czasie odcedź mak na sitku i pozbądź się nadmiaru wody (najlepiej do tego celu użyć gazy).
W osobnej misce utrzyj cukier z żółtkami na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, bakalie i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie w osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj je do maku. Delikatnie wymieszaj całość. Białka najlepiej jest ubijać tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

3
Zrobione

Masa serowa

Masło utrzyj na jasną masę z cukrem. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj ser, mleko oraz mąkę pszenną. Następnie rozpuść na parze bądź w mikrofalówce białą czekoladę. Nieco schłodzoną dodawaj do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj (lecz nie przy użyciu miksera, nie chcemy utracić całego powietrza).

4
Zrobione

Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową. Wygładź. Na wierzch wylej masę serową. Ja moje ciasto przykryłem folią aluminiową by nie było nazbyt spieczone. Piecz przez mniej więcej godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makowe króliczki
poprzendi
Makowe króliczki
Bajaderka
następny
Bajaderka
Makowe króliczki
poprzendi
Makowe króliczki
Bajaderka
następny
Bajaderka

Dodaj komentarz