Składniki
-
5 szt. żółtko
-
80 g cukier
-
60 g masło
-
25 g drożdże świeże
-
500 g mąka pszenna
-
1 szkl. mleko
-
8 łyżek masło czekoladowe
-
100 g czekolada mleczna
-
50 g płatki migdałów
Wskazówki
Czekoladowy wieniec drożdżowy
Od dłuższego czasu chciałem zrobić to ciasto. Widziałem je chyba w milionach kombinacji: z ciasta francuskiego, z serem, z kurczakiem, z makiem i niemalże za każdym razem wyglądało ono równie spektakularnie. Idealnie nadaje się na imprezy, czy jako przekąska dla Waszych dzieci do szkoły.
Moja propozycja to wieniec drożdżowy przełożony kremem czekoladowym i kawałkami czekolady. Specjalnie dla Was przygotowałem wersję szybką w wykonaniu, lecz jeżeli macie ochotę możecie przygotować ciasto w zgodzie z ideologią slow food i zamiast użyć gotowego kremu czekoladowego, to możecie wykorzystać przepis, który znajduje się na moim blogu o tutaj
Czy należy jakoś specjalnie przygotować się do tego przepisu? Raczej nie. Jest to proste ciasto drożdżowe i nie wymaga z Waszej strony specjalnych narzędzi czy foremek.
Czym można zastąpić masło czekoladowe? Polecam konfiturę i do tego kawałki owoców. Już czuję smak takiego wieńca w letniej wersji z dżemem wiśniowym i kawałkami wiśni! A może brzoskwinie lub morele? Pamiętam z programu pyszne rogale z twarogiem kozim i konfiturą z moreli i tymianku. Sądzę, że taka kombinacja będzie po prostu fenomenalna!
Kroki
1
Zrobione
|
Mleko powinno być letnie ( w temperaturze około 30 stopni maksymalnie). |
2
Zrobione
|
Pozostałą część mleka podgrzej i rozpuść w niej masło - odstaw na bok do przestudzenia. |
3
Zrobione
|
Uderz w wyrośnięte ciasto i podziel je na 2 części. Każdą jeszcze raz wyrób ręcznie i uformuj kulę. Rozwałkuj na papierze do pieczenia w okrąg o średnicy około 28 cm. Na 1 placku rozsmaruj krem i obsyp go posiekaną czekoladą. Ciasto przykryj 2 plackiem. Na środku ciasta postaw szklankę i przy pomocy noża ponacinaj ciasto promieniście (na 12 kawałków). Każdy kawałek obróć 2 razy, naprzemiennie. |
4
Zrobione
|
Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ponownie na 30 minut. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i obsyp migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż będzie ciemnozłote z wierzchu). |