0 0
Czekoladowy wieniec drożdżowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

5 szt. żółtko
80 g cukier
60 g masło
25 g drożdże świeże
500 g mąka pszenna
1 szkl. mleko
8 łyżek masło czekoladowe
100 g czekolada mleczna
50 g płatki migdałów

Czekoladowy wieniec drożdżowy

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czekoladowy wieniec drożdżowy

Od dłuższego czasu chciałem zrobić to ciasto. Widziałem je chyba w milionach kombinacji: z ciasta francuskiego, z serem, z kurczakiem, z makiem i niemalże za każdym razem wyglądało ono równie spektakularnie. Idealnie nadaje się na imprezy, czy jako przekąska dla Waszych dzieci do szkoły.

Moja propozycja to wieniec drożdżowy przełożony kremem czekoladowym i kawałkami czekolady. Specjalnie dla Was przygotowałem wersję szybką w wykonaniu, lecz jeżeli macie ochotę możecie przygotować ciasto w zgodzie z ideologią slow food i zamiast użyć gotowego kremu czekoladowego, to możecie wykorzystać przepis, który znajduje się na moim blogu o tutaj

Czy należy jakoś specjalnie przygotować się do tego przepisu? Raczej nie. Jest to proste ciasto drożdżowe i nie wymaga z Waszej strony specjalnych narzędzi czy foremek.

Czym można zastąpić masło czekoladowe? Polecam konfiturę i do tego kawałki owoców. Już czuję smak takiego wieńca w letniej wersji z dżemem wiśniowym i kawałkami wiśni! A może brzoskwinie lub morele? Pamiętam z programu pyszne rogale z twarogiem kozim i konfiturą z moreli i tymianku. Sądzę, że taka kombinacja będzie po prostu fenomenalna!

(Visited 682 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mleko powinno być letnie ( w temperaturze około 30 stopni maksymalnie).
W szklance utrzyj drożdże z 1 łyżką cukru i dodaj 1/4 szkl. mleka oraz 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do wyrośnięcia (około 10 minut). Jeżeli nie posiadasz świeżych drożdży to użyj tych instant i rozpuść je bezpośrednio w mleku.

2
Zrobione

Pozostałą część mleka podgrzej i rozpuść w niej masło - odstaw na bok do przestudzenia.
W misie miksera utrzyj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej letnie mleko i zmiksuj. Zmień nakładkę na hak i dodaj mąkę oraz zaczyn. Wyrób ciasto przez około 10 minut. Powinno swobodnie oddchodzić od ręki.
Odstaw do wyrośnięcia ciasto na około 1 godzinę.

3
Zrobione

Uderz w wyrośnięte ciasto i podziel je na 2 części. Każdą jeszcze raz wyrób ręcznie i uformuj kulę. Rozwałkuj na papierze do pieczenia w okrąg o średnicy około 28 cm. Na 1 placku rozsmaruj krem i obsyp go posiekaną czekoladą. Ciasto przykryj 2 plackiem. Na środku ciasta postaw szklankę i przy pomocy noża ponacinaj ciasto promieniście (na 12 kawałków). Każdy kawałek obróć 2 razy, naprzemiennie.

4
Zrobione

Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ponownie na 30 minut. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i obsyp migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż będzie ciemnozłote z wierzchu).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Przekladaniec z galaretka
poprzendi
Przekładaniec z galaretką
Domowe jezyki
następny
Domowe jeżyki
Przekladaniec z galaretka
poprzendi
Przekładaniec z galaretką
Domowe jezyki
następny
Domowe jeżyki

Dodaj komentarz