Składniki
-
Kruche ciasto
-
100 g masło
-
140 g mąka pszenna
-
60 g mąka migdałowa
-
3 szt. żółtkougotowane
-
70 g cukier puder
-
Chrupka
-
50 g płatki kukurydziane
-
40 g czekolada gorzka
-
20 g olej
-
Nadzienie
-
6 szt. banan
-
1/4 szkl. cukier
-
1/4 szkl. rum
-
Beza włoska
-
2 szt. białka
-
120 g cukier
-
1/3 szkl. zimna woda
Wskazówki
Tarta bananowa z bezą włoską
Zostalo mi trochę ciasta kruchego z gotowanych jajek więc zdecydowalem się na przygotowanie pysznego deseru z chrupką czekoladową, bananami karmelizowanymi z rumem i odrobiną kawy, a na wierzchu wszystko udekorowane opalaną bezą włoską.
Ciasto może wydawać się słodkie, lecz mogę wam zagwarantować że takie nie jest. Na pewno jest mniej słodkie niż beza z kremem.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheUgotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna). |
2
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. |
3
Zrobione
|
ChrupkaCzekoladę rozpuść i połącz z olejem. Płatki kukurydziane zmiksuj na drobniejszą kaszkę, lecz nie może to być pył. Wymieszaj płatki razem z czekoladą. |
4
Zrobione
|
NadzienieNa patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na nią pokrojone w plastry banany. Smaż przez chwilę aż banany zmiękną i zrobi się lekka papa. Możesz dorzucić odrobinę kawy dla przełamania smaku. |
5
Zrobione
|
Beza włoskaWodę z cukrem zagotuj do temperatury 113 stopni. W między czasie białka ubij na sztywno. Cały czas miksując białka, wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Miksuj przez około 5-10 minut aż misa będzie chłodna. |
6
Zrobione
|
SkładanieNa wierzch tartaletek wyłóż bezę i opal opalarką. |