1 0
Babka kajmakowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
300 g mąka pszenna
250 g masło
1/2 łyżeczki soda
1 łyżeczka proszek do pieczenia
200 g cukier trzcinowy
3 szt. jajka
200 g kajmak
1/2 szkl. wrzątek
100 g orzechy pekan
Polewa
100 g kajmak
50 g biała czekolada
3 szt. orzechy pekan

Babka kajmakowa

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Babka kajmakowa

Co tu dużo gadać. Ta babka to jest prawdziwy sztos! Po prostu coś niesamowitego w smaku i chyba dlatego ciasto bez kremu zawsze będzie u mnie wygrywać. Coś prostego, jednomiskowego i tak niesamowitego w smaku. Ja użyłem tradycyjnej masy kajmakowej, ale jeżeli chcecie możecie zrobić swoją własną masę kajmakową. Polecam Wam też wypróbować inne orzechy. Nie muszą to być koniecznie orzechy pekan. Możecie również użyć orzechow laskowych bądź włoskich.

(Visited 3 616 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej przez sitko i wymieszaj razem.

2
Zrobione

Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem n ajasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po dużej łyżce kajmaku. Gdy składniki się połączą dodawaj po 1 jajku. Zmiksuj całość do połączenia. Ciągle miksując wlej wrzątek.
Na sam koniec dodaj suche składniki i wszystko razem wymieszaj. Dodaj orzechy minus 3 szt. i wszystko dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Dużą keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz całość przez około 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

4
Zrobione

Polewa

Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją razem z kajmakiem. Schłodzoną babkę wysmaruj polewą i na górze ułóż 3 orzechy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Blondi
poprzendi
Blondi z białą czekoladą
następny
Pijana blondynka
Blondi
poprzendi
Blondi z białą czekoladą
następny
Pijana blondynka

Dodaj komentarz