Składniki
-
Ciasto
-
300 g mąka pszenna
-
250 g masło
-
1/2 łyżeczki soda
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
200 g cukier trzcinowy
-
3 szt. jajka
-
200 g kajmak
-
1/2 szkl. wrzątek
-
100 g orzechy pekan
-
Polewa
-
100 g kajmak
-
50 g biała czekolada
-
3 szt. orzechy pekan
Wskazówki
Babka kajmakowa
Co tu dużo gadać. Ta babka to jest prawdziwy sztos! Po prostu coś niesamowitego w smaku i chyba dlatego ciasto bez kremu zawsze będzie u mnie wygrywać. Coś prostego, jednomiskowego i tak niesamowitego w smaku. Ja użyłem tradycyjnej masy kajmakowej, ale jeżeli chcecie możecie zrobić swoją własną masę kajmakową. Polecam Wam też wypróbować inne orzechy. Nie muszą to być koniecznie orzechy pekan. Możecie również użyć orzechow laskowych bądź włoskich.
Kroki
1
Zrobione
|
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej przez sitko i wymieszaj razem. |
2
Zrobione
|
Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem n ajasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po dużej łyżce kajmaku. Gdy składniki się połączą dodawaj po 1 jajku. Zmiksuj całość do połączenia. Ciągle miksując wlej wrzątek. |
3
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. |
4
Zrobione
|
PolewaRozpuść czekoladę i wymieszaj ją razem z kajmakiem. Schłodzoną babkę wysmaruj polewą i na górze ułóż 3 orzechy. |