0 0
Blondi z białą czekoladą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
100 g brązowy cukier
100 g cukier
120 g masa kajmakowa
2 łyżki masło orzechowe z kawałkami orzeszków
250 g mąka pszenna
2 szt. jajka
130 g masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 g biała czekolada
100 g orzechy pekan
Polewa
100 g biała czekolada
4 szt. maliny liofilizowane

Blondi z białą czekoladą

Ciasto z kremem kajmakowym i orzechami pekan

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Blondi z białą czekoladą

Blondi to prawie jak brownie – nieco wilgotne w środku lecz nie dzięki czekoladzie tylko dzięki masie kajmakowej. Tak wkrótce znajdziecie kilka przepisów na przygotowanie ciasta z użyciem masy kajmakowej. Zapewne większość z Was kojarzy ciasto 3bit do którego właśnie najczęściej wykorzystujemy masę kajmakową.

Ja mogę Wam jeszcze polecić ciasto pleśniak z kremem kajmakowym, które również jest fenomenalne w smaku.

Czym wyróżnia się blondi? Orzechowym smakiem! Tak, orzechy nadają wyrazistości w smaku tego ciasta. Na prawdę polecam Wam to ciasto jako podstawę tortów lub samodzielny wypiek.

(Visited 255 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Palona biała czekolada

Wzbogaci smak ciasta o karmelowo-orzechowy posmak.
Poszatkuj czekoladę na większe kawałki. Rozprowadź czekoladę na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz przez 10 - 15 minut (czekolada powinna się nieco zarumienić). Wyciągnij czekoladę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Twardą czekoladę zmiksuj na większe kawałki.

2
Zrobione

Ciasto

Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 5 minut miksuj). Cały czas miksując dodawaj po 1 jajku. Dodaj masę kajmakową wymieszaną z masłem orzechowym. Na sam koniec do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj orzechy oraz paloną białą czekoladę.

3
Zrobione

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut.
Upieczone ciasto odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Zrobione

Polewa

Rozpuść białą czekoladę i rozsmaruj ją na wierzchu ciasta. Pokrusz na górze liofilizowane maliny.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Beza z wisniami
poprzendi
Tort bezowy z wiśniami
Babka kajmakowa
następny
Babka kajmakowa
Beza z wisniami
poprzendi
Tort bezowy z wiśniami
Babka kajmakowa
następny
Babka kajmakowa

Dodaj komentarz