0 0
Tort bezowy z wiśniami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Beza
6 szt. białka
300 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka ocet
Krem
200 g śmietana 30%
3 łyżki cukier puder
1 łyżeczka żelatyna
Polewa owocowa
200 g wiśni zamrożonych
250 g soku wiśniowego
50 g wiśniówki
1,5 łyżeczki pektyny
1 łyżka cukru

Tort bezowy z wiśniami

Śnieżnobiała beza z wiśniami w formie frużeliny, bez dodatku mąki. Pyszny deser, który możemy komuś sprezentować.

  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Polewa owocowa

Wskazówki

Udostępnij

Tort bezowy z wiśniami

 

Dzień babci lub dzień dziadka zawsze kojarzył mi się z nalewką wiśniową, i duża ilością czekolady. Moja babcia była wyjątkowa bo zamiast nalewki wybierała ajerkoniak, a zamiast czekolady wolała bezę (tak zdecydowanie uwielbiała słodkie), i sądzę, że to po niej pozostało mi zamiłowanie do słodyczy. Uwielbiała słodkie, lecz ona sama za bardzo nie potrafiła piec. Zatem jak sprawić przyjemność waszym babciom? Najprościej jest przygotować im coś od serca i tutaj rekomenduję bezę z wiśniami i nalewką wiśniową. Beza nie jest trudna w przygotowaniu lecz wymaga cierpliwości z Waszej strony. Ja akurat jestem trochę ześwirowany i nastawiłem bezę na noc do piekarnika i ustawiłem sobie budzik 5 godzin później. Wy oczywiście możecie zrobić to w ciągu dnia (najlepiej jak dorwiecie wciągający serial na Netflixie).

Kochani zacznijmy zatem pieczenie.

(Visited 557 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Do ciągle miksowanych białek dodawaj po 1 dużej czubatej łyżce cukru ( najlepiej dodawać cukier w odstępach około 30 sekundowych, jeżeli używasz miksera ręcznego to dodawaj do momentu aż cukier zostanie rozbity).
Gdy beza będzie błyszcząca a między palcami nie będzie wyczuwalny cukier to dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko ponownie zmiksuj.
Uformuj z bezy dysk na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zmniejsz od razu temperaturę do 100 stopni. Susz bezę przez około 5 godzin. (Jeżeli chcesz uzyskać bezę pavlovę susz ją przez 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni - termoobieg).

2
Zrobione

Krem

Żelatynę zalej 1 łyżką wody i odstaw na bok do napęcznienia.
Śmietanę ubij na sztywno i pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Podgrzej ściętą żelatynę i wymieszaj ją z 1 łyżką śmietany. Dodaj masę do śmietany i ponownie zmiksuj (tylko chwilkę do połączenia i wymieszania składników).

3
Zrobione

Polewa wiśniowa

Sok wiśniowy oraz wiśniówkę podgrzej do lekkiego zagotowania. Pektynę wymieszaj z cukrem i dodaj do soku. Gotuj przez około 5 minut.
Zdejmij masę z ognia i wrzuć zmrożone wiśni do soku. Wymieszaj. Masa powinna bardzo szybko zgęstnieć i nabrać konsystencji frużeliny.

4
Zrobione

Na wierzch bezy połóż krem oraz rozprowadź wiśnie. Możesz dodatkowo udekorować bezę liofilizowaną truskawką lub maliną (pokruszoną).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makaroniki korzenne
poprzendi
Makaroniki z nadzieniem korzennym
Blondi
następny
Blondi z białą czekoladą
Makaroniki korzenne
poprzendi
Makaroniki z nadzieniem korzennym
Blondi
następny
Blondi z białą czekoladą

Dodaj komentarz