Składniki
-
Beza
-
6 szt. białka
-
300 g cukier
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka ocet
-
Krem
-
200 g śmietana 30%
-
3 łyżki cukier puder
-
1 łyżeczka żelatyna
-
Polewa owocowa
-
200 g wiśni zamrożonych
-
250 g soku wiśniowego
-
50 g wiśniówki
-
1,5 łyżeczki pektyny
-
1 łyżka cukru
Wskazówki
Tort bezowy z wiśniami
Dzień babci lub dzień dziadka zawsze kojarzył mi się z nalewką wiśniową, i duża ilością czekolady. Moja babcia była wyjątkowa bo zamiast nalewki wybierała ajerkoniak, a zamiast czekolady wolała bezę (tak zdecydowanie uwielbiała słodkie), i sądzę, że to po niej pozostało mi zamiłowanie do słodyczy. Uwielbiała słodkie, lecz ona sama za bardzo nie potrafiła piec. Zatem jak sprawić przyjemność waszym babciom? Najprościej jest przygotować im coś od serca i tutaj rekomenduję bezę z wiśniami i nalewką wiśniową. Beza nie jest trudna w przygotowaniu lecz wymaga cierpliwości z Waszej strony. Ja akurat jestem trochę ześwirowany i nastawiłem bezę na noc do piekarnika i ustawiłem sobie budzik 5 godzin później. Wy oczywiście możecie zrobić to w ciągu dnia (najlepiej jak dorwiecie wciągający serial na Netflixie).
Kochani zacznijmy zatem pieczenie.
Kroki
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno z odrobiną soli. Do ciągle miksowanych białek dodawaj po 1 dużej czubatej łyżce cukru ( najlepiej dodawać cukier w odstępach około 30 sekundowych, jeżeli używasz miksera ręcznego to dodawaj do momentu aż cukier zostanie rozbity). |
2
Zrobione
|
KremŻelatynę zalej 1 łyżką wody i odstaw na bok do napęcznienia. |
3
Zrobione
|
Polewa wiśniowaSok wiśniowy oraz wiśniówkę podgrzej do lekkiego zagotowania. Pektynę wymieszaj z cukrem i dodaj do soku. Gotuj przez około 5 minut. |
4
Zrobione
|
Na wierzch bezy połóż krem oraz rozprowadź wiśnie. Możesz dodatkowo udekorować bezę liofilizowaną truskawką lub maliną (pokruszoną). |