0 0
Makaroniki z nadzieniem korzennym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Makaroniki
60 g białka
50 g cukier
71 g mąka migdałowa
113 g cukier puder
barwnik
Ganache
150 g czekolada mleczna
50 g śmietana 30%

Makaroniki z nadzieniem korzennym

  • Średnie

Składniki

  • Makaroniki

  • Ganache

Wskazówki

Udostępnij

Makaroniki z nadzieniem korzennym

Makaroniki to jedne z najpiększniejszych deserów. W ich prostocie właśnie tkwi piękno a dzięki bogatym możliwościom jakie daje nadzienie, dostosowują się perfekcyjnie do każdej okazji.

Taki makaronik to „beza” z dodatkiem mąki migdałowej wypełniona ganache. W tym przepisie przygotowałem dla Was świąteczne ganache na bazie przyprawy korzennej.

(Visited 1 741 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Makaroniki

Mąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj.
W misie miksera ubij białka razem z 50 g cukru przez około 6 minut, zwiększając stopniowo obroty, Pod koniec ubijania dodaj do masy barwnik. Masa bezowa powinna być ciągnąca a nie puchata.

2
Zrobione

Makaronik c.d.

Do ubitych białek wsyp mąkę migdałową przesianą razem z cukrem pudrem. Całość wymieszaj szpatułką. Masa powinna w miarę swobodnie opadać z szpatułki i nieco się "rozjeżdżać" w misce po przemieszaniu (nie może być rzadka).

3
Zrobione

Makaroniki c.d.

Przełóż masę do rękawa i wyszprycuj makaroniki na papierze do pieczenia (najlepiej na macie silikonowej) i uderz nią kilka razy o blat by pozbyć się ewentualnych ogonków na wierzchu i nadmiaru powietrza.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz przez 13 minut. Po upieczeniu odstaw makaroniki w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

4
Zrobione

Nadzienie

Zagotuj śmietanę i zalej nią czekoladę. W razie konieczności podgrzje odrobinę śmietanę z czekoladą (ciągle mieszając) by się dokladnie rozpuściła.
Przełóż masę do rękawa cukeirniczego i wstaw do lodówki do stężenia (tak aby dało się nią swobodnie szprycować makaroniki).

5
Zrobione

Każdą połówkę makaronika wypełnij kremem i przykryj drugą połówą. Dociśnij. Mi osobiście najlepiej smakują makaroniki które spędzą w zamrażarce całą noc a następnego dnia są rozmrożone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Podwojny plesniak z kremem
poprzendi
Pleśniak z kremem kajmakowym
Beza z wisniami
następny
Tort bezowy z wiśniami
Podwojny plesniak z kremem
poprzendi
Pleśniak z kremem kajmakowym
Beza z wisniami
następny
Tort bezowy z wiśniami

Dodaj komentarz