Uprasza się gotujących o ciszę. W roli głównej suflet.
Czy to jest deser? No nie całkiem do końca. Jednak jeżeli macie teściową, która lubi rządzić w Waszej kuchni, no to tym przepisem możecie jej pokazać kto tu potrafi gotować :). Suflet jest jajecznym daniem, jednak ten przepis nie sprawia zbyt wielkiego problemu. Warto spróbować!
1
Zrobione
|
Do wykonania sufletu będą Ci potrzebne 4 małe foremki. Nasmaruj je dokładnie odrobiną masła, a następnie obsyp cukrem. |
2
Zrobione
|
Oddziel żółtka od białek. Do samych żółtek dodaj wcześniej przygotowaną masę (może być ciepła). Odstaw na bok. Następnie białka ubij na sztywną pianę (ja zawsze to robię z szczyptą soli). Teraz czas na delikatne połączenie wszystkich składników. Do masy z żółtek dodaj 1/3 ubitych białek i wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj resztę białek. Powstałą masę przełóż do foremek, wypełnij je tak mniej więcej do 2/3 wysokości foremek. Następnie ręcznikiem przetrzyj krawędź foremek, aby nie pozostało tam ciasto. |
3
Zrobione
|
Foremki ostukaj dokładnie aby pozbyć się nadmiarów powietrza. |