0 0
Muffinki orzechowe z ganache

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
120 g masło
30 g mleko
120 g mąka pszenna
2 szt. jajka
100 g cukier brązowy
1,5 łyzeczki proszek do pieczenia
Krem
100 g czekolada mleczna
200 g śmietana 36%
125 g mascarpone
Nadzienie
100g śmietana 30%
80 g czekolada mleczna
100 g orzechy laskowe

Muffinki orzechowe z ganache

  • Średnie

Składniki

  • Krem

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Muffinki orzehchowe z ganache

Jeżeli mamy tutaj fanów muffinek to proszę usiąść wygodnie, wyciągnąć notesik i zacząć pisać przepis. Mufineczki po prostu przepyszne w smaku, a proporcje kremu, który wykorzystuję do dekorowania, idealnie się sprawdzi w każdej kombinacji.

Mocno orzechowe, czekoladowe i po prostu przepyszne. Jeżeli macie ochotę przygotować wersję dla dorosłych to proponuję nasączyć babeczki amaretto.

Wersja dla nieco mniej zdolnych w kuchni, zamiast domowego ganache z orzechami laskowymi proponuję zakupić nutellę lub jej odpowiednik w Kaufland.

(Visited 3 274 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę.
W osobnej misce roztrzep jajka. Do masła wlej roztrzepane jajka, ciągle miksuj.
Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na sam koniec dodaj gorące mleko oraz posiekane orzechy. Ponownie całość wymieszaj do momentu połączenia się składników.

2
Zrobione

Ciasto cd.

Ciasto wyszprycuj do kokilek (do 2/3 wysokości) i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej piec ciasta do tzw. suchego patyczka, czyli po włożeniu wykałaczki nie powinno zostać na niej ciasto. Upieczone muffinki odstaw do całkowitego wystudzenia.

3
Zrobione

Nadzienie

Czekoladę zalej gorącą śmietaną i wymieszaj. Czekolada musi się całkowicie rozpuścić, więc jeżeli zostaną kawałki czekolad to podgrzej ponownie.
Orzechy laskowe zmiksuj do konsystencji pasty. Połącz z czekolada i odstaw na bok w chłodne miejsce by masa zgęstniała.

4
Zrobione

Krem

Czekoladę zalej gorącą śmietaną i odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Najlepiej ją schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce.
Przełóż krem do misy i dodaj mascarpone. Zmiksuj całość aż masa będzie gęsta.

5
Zrobione

Składanie

W muffince wydryluj otwór i wypełnij go ganache. Na wierzch wyszprycuj krem i udekoruj rurką waflową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta pijana śliwka
poprzendi
Tarta Pijanka śliwka
Grzebienie z nutellą
następny
Grzebienie z nutellą
Tarta pijana śliwka
poprzendi
Tarta Pijanka śliwka
Grzebienie z nutellą
następny
Grzebienie z nutellą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here