Składniki
-
300 g mak
-
2 szt. żółtko
-
2 szt, białka
-
60 g cukier
-
100 g żurawinamrożona
-
15 szt. krakersy
-
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
-
50 g orzechy laskowe
-
70 g kropelki czekoladowenajlepiej posypka czekoladowa
Wskazówki
Makowiec z żurawiną
Makowiec z żurawiną, to nie tylko te 2 składniki. Wrzuciłem tam zdecydowanie więcej dodatków i sądzę, że jest świetną alternatywą dla tych osób, które nie lubią rodzynek. Absolutnie nie używam suszonej żurawiny, bo jak dla mnie wygląda ona strasznie (to chyba największy odpad z żurawiny jaki może być). Ja kupuję żurawinę mrożoną, bo ona podobnie jak jarzębina traci cierpkość po zmrożeniu. Nie ma sensu płacić kroci za świeżą, jeżeli i tak będziecie musieli ją zamrozić.
Naszą jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, ja się jeszcze nie spotkałem z żurawiną na krzaku dlatego też bezpieczniej kupić mrożoną. Co jeszcze Wam zaserwowałem w środku tego makowca? Dodatek czekolady, odrobinka orzechów laskowych i krakersy!
Zapomniałem wspomnieć, ze ten makowiec to taka wersja dla leniuchów (czyt. osób praktycznych życiowo) bo nie wymaga wypieku osobno spodu, czy też nadmiernego bawienia się z makiem. Poniżej znajdziecie przepis jak wykonać super szybki i smaczny makowiec.
Zapraszam Was jeszcze na mojego instagrama daniel.coceancig oraz na facebooka pod tym adresem.
Kroki
1
Zrobione
|
Mak na sitku zalej wrzątkiem. Odstaw na bok do wystygnięcia, i następnie dobrze przeciśnij przez gazę. W następnej kolejności zmiel dwukrotnie mak. Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w domu, po prostu kup gotowy mielony mak. Jeżeli zdecydujesz się na mak mielony również zalej go wrzątkiem. |
2
Zrobione
|
W misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę żółtka z cukrem. Odstaw na bok. Następnie dodaj posiekaj orzechy. Dodaj orzechy do masy makowej wraz z ekstraktem, żółtkami, oraz żurawiną zamrożoną. Dodaj czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni a tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę krakersów. |
4
Zrobione
|
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz je z masą makową całość delikatnie mieszając. Połowę masy wylej na ciastka i wygładź. Ułóż następną warstwę krakersów i wylej resztę masy makowej. Piecz przez 35 min w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. Odłóż ciasto na bok do wystygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem, lub lukrem. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Makowiec bardzo pyszny, polecam. Robi się błyskawicznie, zamiast zurawiny użyłam mrozone maliny. Pycha !!!
Sprawiasz mi ogromną radość to pisząc 🙂 bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis!