Czekolada! Czy wyobrażacie sobie świat bez jej udziału!
Nie mam pojęcia czy „mąka dyniowa” jest dietetyczna czy też nie. Jednak w tym cieście zwykłej mąki nie znajdziecie, a ciasto jest tak mocno czekoladowe, że aż klei się do podniebienia. Czy ciasto jest słodkie? Raczej nie. Dzięki lekko słonym pistacjom nabiera wyrazu.
1
Zrobione
|
Przed rozpoczęciem pracy przygotuj wcześniej składniki. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Pestki dyni zmiel w młynku elektrycznym, osobno 100 g oraz 20 g. Tak otrzymasz mąkę dyniową. Większą część dodasz do ciasta a mniejsza posłuży do dekoracji. Pistacje obierz, a następnie przy użyciu moździerza, zetrzyj je na drobne kawałki (możesz użyć młynka elektrycznego ale tylko przez chwilę, ponieważ jeżeli zbyt długo będziesz je mielić, wydzieli się tłuszcz i nie będzie możliwości posypania nimi wierzchu). Pistacje posłużą do dekoracji ponieważ ich kolor jest intensywniejszy niż zmielonych pestek dyni. Po połączeniu z mąką dyniową samo ciasto po udekorowaniu nabierze charakteru. |
2
Zrobione
|
Czekoladę (100 g) wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że czekolada deserowa topi się w niższej temperaturze niż mleczna (jest to około 50 stopni). Najlepiej masło pokrój w kostkę, i dodaj połamaną czekoladę. Całość zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj roztrzepane żółtka (pojedynczo), oraz dodaj 100 g zmielonych pestek dyni. |
3
Zrobione
|
Białka z jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj porcjami cukier, aż masa będzie błyszcząca i lekko ciągnąca. |
4
Zrobione
|
Wyłóż formę o wymiarach 20x20 papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Kiedy brownie będzie już w miarę chłodne udekoruj je wcześniej przygotowanymi zmielonymi pistacjami i mąką dyniową. |