0 0
Makaroniki serduszka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Makaroniki
113 g cukier puder
71 g mąka migdałowa
50 g cukier
60 g białka
barwnik
Ganache
150 g biała czekolada
40 g puree z truskawek
4 szt. liofilizowana truskawka
75 g śmietana 30%

Makaroniki serduszka

Makaroniki z ganache truskawkowym

  • Średnie

Składniki

  • Makaroniki

  • Ganache

Wskazówki

Udostępnij

Makaroniki serduszka

All you need is love! and makaroniki! Tak zdecydowanie! Te malutkie słodkie przekąski są uwielbiane niemalże przez wszystkich. Na blogu jest sporo przepisów na te słodkości, lecz za każdym razem dodaję nowe by zapełnić waszą listę unikalnym smakiem. Tym razem makaroniki serduszka są wypełnione ganache na bazie białej czekolady, truskawek i truskawek liofilizowanych.

Czym są makaroniki? To malutkie “bezy” z dodatkiem mąki migdałowej. Cały trik tkwi w odpowiednim wymieszaniu białek z mąką migdałową i cukrem pudrem by zachować właściwą strukturę makaroników.

(Visited 597 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Makaroniki

Mąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj.
W misie miksera ubij białka razem z 50 g cukru przez około 6 minut, zwiększając stopniowo obroty, Pod koniec ubijania dodaj do masy barwnik. Masa bezowa powinna być ciągnąca a nie puchata.

2
Zrobione

Do ubitych białek wsyp mąkę migdałową przesianą razem z cukrem pudrem. Całość wymieszaj szpatułką. Masa powinna w miarę swobodnie opadać z szpatułki i nieco się "rozjeżdżać" w misce po przemieszaniu (nie może być rzadka).

3
Zrobione

Przełóż masę do rękawa i wyszprycuj makaroniki na papierze do pieczenia (najlepiej na macie silikonowej). W jaki sposób uzyskać serce? Tworzymy kropkę i ciągniemy szprycą po skosie w dół. Obok tworzymy kolejną kropkę i robimy dokładnie to samo by się zetknęły końce w tym samym miejscu. Szpatułką można delikatnie poprawić kształt. Następnie uderz blachą kilka razy o blat by pozbyć się ewentualnych ogonków na wierzchu i nadmiaru powietrza.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz przez 13 minut. Po upieczeniu odstaw makaroniki w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

4
Zrobione

Nadzienie

Podgrzej śmietankę i zalej nią połamaną czekoladę. Wymieszaj. Podgrzej również pure truskawkowe. Jeżeli nie posiadasz puree, to rozgotuj truskawki, zblenduj i przetrzyj je przez sitko.
Gorące pure truskawkowe połącz stopniowo z czekoladą cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj pokruszone liofilizowane truskawki.
Wymieszaj masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

5
Zrobione

Wyszprycuj ganache na połowę makaronika i przykryj 2 częścią.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tartaletki owocowe
następny
Sernik z mandarynkami
poprzendi
Tartaletki owocowe
następny
Sernik z mandarynkami

Dodaj komentarz