Składniki
-
2 szt. białka
-
1 szkl. cukier drobny
-
3 łyżki dżem truskawkowy
-
szczypta sól
Wskazówki
Mały kawałek słodkości, a wymaga tyle pracy. W sumie wystarczy mieć dobrego robota kuchennego, no ale pytanie kiedy beza jest idealna? Kiedy już jest ten moment, że koniec ubijania białek, i koniec dodawania cukru? Prawda jest taka, że śnieżnobiała beza to zadanie które wymaga nie lada wiedzy. Te małe bezy truskawkowe, trochę podnoszą poprzeczkę ponieważ posiadają dodatkowy składnik.
Kroki
1
Zrobione
|
Sekret dobrej bezy tkwi w tym, że musi być idealnie ubita. Białka nie powinny być zimne (wyjęte z lodówki). Nie powinny być również przebite. |
2
Zrobione
|
Wracając do przepisu. Gdy białka będą już ubite na sztywną pianę dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Cały zabieg dodawania cukru nie powinien trwać więcej niż 4-5 minut. Beza będzie idealna gdy nie będzie w niej drobinek cukru, i będzie miała perłowy błyszczący kolor. W jaki sposób sprawdzić czy beza nie ma cukru? Najprościej to rozetrzeć odrobinę między palcami, i wtedy wyczujemy czy posiadamy w niej jeszcze namacalny cukier. Dlaczego nie może mieć drobinek cukru? To jest niemalże oczywiste, jeżeli zaczniemy piec w temperaturze powyżej 100 stopni, cukier zrobi się brązowy a beza zbrązowieje, a przecież tego nie chcesz. |
3
Zrobione
|
Do ubitej bezy dodaj zblendowany truskawkowy dżem i wymieszaj delikatnie szpatułką, ale tylko do tego stopnia by powstały ładne czerwone smugi. |
4
Zrobione
|
Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 125 stopni i podsuszaj przez 1 godzinę. |