0 0
Jabłecznik z połówek jabłek

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
200 g masło
100 g śmietana 18%
2 szt. żółtka
450 g mąka pszenna
200g cukier
Dodatkowo
6 szt. jabłka
6 łyżek cukier brązowy
2 łyżki kakao
200 g masa kajmakowa
2 łyżki cynamon

Jabłecznik z połówek jabłek

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Jabłecznik z połówek jabłek

Przepis na jabłecznik z połówek jabłek często przewijał się przez grupy na facebooka do których należę. Zastanawiałem się w czym tkwi fenomen tego ciasta, jeżeli pokusicie się na wykonanie go osobiście to się dowiecie. Ja postaram się wam przybliżyć co mnie tak zauroczyło w tym jabłeczniku.

Ciasto kruche, które do niego zrobiłem jest po prostu fenomalne w smaku. Ciasto zrobione na bazie śmietany 18% z 2 żółtkami. Głównym sekretem tego ciasta jest to, że jest ono niesamowicie szybkie w wykonaniu. Kilka prostych składników, a efekt końcowy jest fenomalny.

Co jest jeszcze istotne podczas przygotowania tego ciasta? JABŁKA! O tak! Nie wszystkie się nadają bo np. LOBO czy Champion nie będą zbyt ok, ze względu na sypkość, miękkość i słodkość tych owoców. Samo ciasto w sobie jest dosyć słodkie więc tutaj lepiej będą pasować jabłka typi Szara Reneta czy Idared. Te jabłka są kwaskowate i nieco twardsze wię po upieczeniu nie zrobi się z tego ciapa.

By nie przedłużać zapraszam Was już teraz po przepis ponizej!

(Visited 2 760 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Możesz również użyć miksera i wszystko razem zmiksować. Ciasto podziel na 2 równe części. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włóż do blaszki o wymiarach 33x27 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanegod o 170 stopi i piecz przez około 20 minut aż się zrumieni.

2
Zrobione

Jabłka obierz i przetnij na pół. Usuń gniazdo jabłka.
Rozwałkuj 2 część ciasta na nieco większy płat niż blacha.

3
Zrobione

Upieczony spód obsyp kakao.
Do każdej połówki jabłka nałóż masy kajmakowej (po otworze z gniazda). Rozłóż jabłka na podpieczonym spodzie. Obsyp jabłka brązowym cukrem oraz cynamonem. Przykryj jabłka 2 płatem ciasta kruchego. Nożem zrób otwory na każdej połówce jabłka. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut (aż będzie z wierzchu złote). Upieczone ciasto obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Strudel jabłkowy
następny
Delicja brzoskwiniowa
poprzendi
Strudel jabłkowy
następny
Delicja brzoskwiniowa

Dodaj komentarz