0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Makarony
60 g białka
60 g białka
150 g mielone migdały
150 g cukier puder
50 ml zimna woda
150 g cukier drobny
25 g cukier drobny
3 krople barwnik
Krem
2 łyżki orange curd
75 g masło
2 łyżki śmietana 30%
2 łyżki cukier puder

Makaroniki pomarańczowe

Francuskie makarony powracają. Teraz w nieco innej odsłonie, bardziej pastelowej. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.

  • 57 minut
  • Porcji 40
  • Średnie

Składniki

  • Makarony

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Makaroniki z orange curd, czyli odmianą lemon curdu, tyle że na bazie pomarańczy a nie cytryny. Chciałem by było czuć już jesień w wypiekach. Prawda jest taka, że to chyba jedna z najprzyjemniejszych pór roku. Słońce daje najpiękniejszą odmianę światła, a wszystko jest takie złote i przyjemne. No, ale wracając do wypieków. Makarony to jeden z trudniejszych deserów do wykonania, ale ta wersja wg. mnie jest zdecydowanie prostsza od tej tradycyjnej i mam nadzieję, że i wam wyjdą przepiękne!

(Visited 1 297 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Jeżeli nie posiadasz zmielonych migdałów, zrób to przy użyciu np młynka do kawy, ja tak zrobiłem. Następnie zmiksuj cukier puder razem z migdałami. Przesiej wszystko przez sitko, by pozbyć się niepożądanych drobinek.

2
Zrobione

Dodaj do zmielonych migdałów 60g białek oraz barwnik i wszystko dokładnie wymieszaj.przy użyciu szpatułki.

3
Zrobione

Do rondelka wlej 50 ml wody i wsyp 150 g cukru. Wszystko wymieszaj i podgrzej, ale pamiętaj! Masy NIE WOLNO mieszać. Musi ona dojść do temperatury 119 stopni C. Ja akurat nie mam termometru cukierniczego więc robiłem to na oko. Czyli powinna się lekko spienić i nabrać konsystencji syropu.

4
Zrobione

Gdy masa zacznie już powoli nabierać pożądanej konsystencji zacznij ubijać 60 g białek z szczyptą soli.

5
Zrobione

Gdy białka będą już ubite dodawaj po łyżce cukru ( z pozostałych 25g ). Ciągle miksuj całość.

6
Zrobione

Zwiększ obroty miksera i wlej wodę z cukrem cieniutkim strumykiem do ubitych białek. Lej do samego środka by nie osadziła się masa na bokach miski.

7
Zrobione

Całość miksuj jeszcze przez 5-7 min. aby temperatura masy opadła tak do 45 stopni C.

8
Zrobione

Dodaj 1/3 białek do masy z migdałów. Wymieszaj, dodaj ponownie 1/3, ponownie wymieszaj i znów dodaj 1/3.

9
Zrobione

Mieszaj tak długo, aż masa zacznie swobodnie opadać z łyżki, strumieniem cienkim. To jest dość istotne by się nie pozbyć nadmiaru powietrza z makaroników i też nie zostawić go zbyt wiele.

10
Zrobione

Przy pomocy szprycy z okrągłą końcówką uformuj niewielkie kopczyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

11
Zrobione

Następnie uderz blaszką z makaronikami o blat, tak z 3 razy by nadmiar powietrza uciekł. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia tak na 20 minut. Wierzch ciastek powinien być suchy i nie powinien przywierać do palca, to oznaka, że możesz je już piec.

12
Zrobione

Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni C przez 12 minut.

13
Zrobione

Krem

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem.
Gdy masa będzie jednolita dodaj orange curd oraz śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Pamiętaj by nie przebić kremu! Krem przełóż do szprycy i zrób malutki kopczyk na połówce makarona, dociśnij 2 połówką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Fit batony orzechowe
następny
Pizzowe ślimaki
poprzendi
Fit batony orzechowe
następny
Pizzowe ślimaki

Dodaj komentarz