A wy wolicie mięciutką skórkę w pieczywie czy raczej chrupiącą?
Bajgle, często mylące bo wydaje się, że mają niesamowicie chrupiącą skórkę, a tu psikus nic podobnego. Żydowskie pieczywo w kształcie oponek,właśnie często mylone z obwarzankami, o dziwo istnieje duże prawdopodobieństwo, że bajgle pochodzą z Krakowa, a przez żydów zostały wywiezione do USA. No cóż, pieczywo smaczne, ale osobiście wolę chrupiącą skórkę 🙂
1
Zrobione
|
Najlepiej zacząć od przygotowania zaczynu, ponieważ musi on postać z 10-15 min aby drożdże nabrały "mocy". Dlatego też do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokruszone drożdże oraz resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Naczynie najlepiej przykryć ręcznikiem. |
2
Zrobione
|
Teraz do dużej miski wsyp mąkę, uformuj na środku krater i wlej połowę przygotowanego zaczynu. Wymieszaj zaczyn z mąką. I teraz dodaj całą resztę składników. Wyrób dobrze ciasto, aby masa była jednolita i by lekko przywierała do dłoni. Odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce, i również przykryj ją ręcznikiem by ciasto z wierzchu nie wyschło. Pozostaw ciasto na1,5 godziny bądź i 2 aż nabierze podwójnej objętości. |
3
Zrobione
|
Tak przygotowane ciasto podziel na 8-10 części (w zależności jakie bajgle chcesz mieć, czy duże czy mniejsze). Z każdego ciasta uformuj kulkę i przy użyciu palca dobrze obtoczonego w mące zrób dziurkę na środku kulki. W pierwszej kolejności 1 palcem, a potem dołącz 2 tak, aby otwór miał średnicę około 3-3,5 cm. Bajgle odłóż na bok, przykryte ścierką tak na 40 min by ponownie nieco wyrosły. |
4
Zrobione
|
Bajgle same w sobie mają miękką skórkę, nie chrupiącą. Jest to przeciwieństwo naszego tradycyjnego pieczywa. Dlatego też teraz będziemy uzyskiwać efekt miękkiej skórki. Na dużej głębokiej patelni zagotuj 2 litry wody z dodatkiem i 1 łyżki cukru. Do gorącej wody wrzucaj bajgle i gotuj z każdej ze stron po 1-2 minuty. Po ugotowaniu połóż na ręczniku by pozbyły się nadmiaru wody. |
5
Zrobione
|
Ugotowane bajgle posmaruj jajkiem z dodatkiem wody i posyp ziarnami. |