0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Makaroniki
3 białka białka
100 g mielone migdały
1 szkl. cukier puder
50 g cukier
3 krop;le żółty barwnik
Nadzienie
50 g masło miękkie
4 łyżki cukier
3 łyżki lemon curd
50 g serek kremowy

Makaroniki z lemon curd

Bywają nieco kapryśne i wymagają wprawy, jednak są warte poświęcenia.

  • 60 minut
  • Porcji 30
  • Trudne

Składniki

  • Makaroniki

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Niesamowicie kapryśne ciasteczka, jednak są po prostu przepyszne. Chrupiące na zewnątrz, lekko klejące w środku i kremowe pomiędzy. Są to typowe francuskie makaroniki, które nie zawsze wychodzą, jednak do odważnych świat należy, a swoim smakiem wszystko zrekompensują.

 

(Visited 993 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

MAKARONIKI Z LEMON CURD
7/26/2015 0 Komentarze

Obraz
Niesamowicie kapryśne ciasteczka, jednak są po prostu przepyszne. Chrupiące na zewnątrz, lekko klejące w środku i kremowe pomiędzy. Są to typowe francuskie makaroniki, które nie zawsze wychodzą, jednak do odważnych świat należy, a swoim smakiem wszystko zrekompensują.
Składniki na około 30 ciasteczek:
3 białka
100 g łuskanych migdałów
1 szklanka cukru pudru
50 g cukru zwykłego
żółty barwnik w płynie

Składniki na nadzienie:
50 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki lemon curd
50 g serka kremowego
Białka z jajek powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego też dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki dzień wcześniej. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to najprostszym sposobem na ocieplenie jajek jest włożenie ich do ciepłej wody na parę minut.

2
Zrobione
3
Zrobione

Białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę.Następnie dodawaj po łyżce zwykłego cukru, tak aby powstała piękna lśniąca masa, podobna do tej jaką wykorzystuje się przy tworzeniu bezy.
Zmiksuj razem cukier puder i migdały, tak aby powstała ci mąka. Wszystko przesiej przez sito, a większe kawałki odrzuć, wszystko powinno być leciutkie i delikatne.

4
Zrobione

Do mąki migdałowej dodaj 1/3 ubitych białek, całość delikatnie wymieszaj i dodaj kolejną porcję białek i ponownie wymieszaj. To jest ważny moment w przygotowaniu makaroników ponieważ, składniki należy delikatnie mieszać tak, aby nie stracić nadmiaru powietrza które wpompowaliśmy do bezy. Nie możesz też zbyt krótko tego robić aby makaroniki nie popękały na górze.
Teraz jest dobry moment na to by dodać nasz barwnik do przygotowanej masy, by wspólnie z białkami ładnie się połączyły.

5
Zrobione

Przy użyciu szprycy, uformuj małe kuleczki na papierze do pieczenia w większych odstępach. Uderz lekko blachą z ciasteczkami o blat by się rozeszły na boki.

6
Zrobione

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez 10-15 min w temperaturze 125 stopni.
Nie jestem okrutny dlatego też poniżej podaję parę przydatnych linków, jak je dobrze przygotować.

7
Zrobione

Filmik z przygotowaniem makaroników

https://youtu.be/3nsanqYnvis

8
Zrobione

Krem

Masło rozetrzyj na delikatną białą masę z cukrem. Oczywiście masło musi być w temperaturze pokojowej. Do całości dodaj lemon curd, a na sam koniec zmiksuj wszystko razem z delikatnym serkiem.

9
Zrobione

Przygotowanie wcześniej makaroniki, przełóż kremem. Muszą być one dobrze wystudzone, ponieważ są dosyć delikatne więc aby krem nie wpadł do środka lepiej poczekać chwilkę.
Przełożone ciasteczka najlepiej smakują następnego dnia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pudding waniliowy z tapioki
następny
Owsiane mufinki z borówkami
poprzendi
Pudding waniliowy z tapioki
następny
Owsiane mufinki z borówkami

Dodaj komentarz