Bywają nieco kapryśne i wymagają wprawy, jednak są warte poświęcenia.
Niesamowicie kapryśne ciasteczka, jednak są po prostu przepyszne. Chrupiące na zewnątrz, lekko klejące w środku i kremowe pomiędzy. Są to typowe francuskie makaroniki, które nie zawsze wychodzą, jednak do odważnych świat należy, a swoim smakiem wszystko zrekompensują.
1
Zrobione
|
MAKARONIKI Z LEMON CURD Obraz Składniki na nadzienie: |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę.Następnie dodawaj po łyżce zwykłego cukru, tak aby powstała piękna lśniąca masa, podobna do tej jaką wykorzystuje się przy tworzeniu bezy. |
4
Zrobione
|
Do mąki migdałowej dodaj 1/3 ubitych białek, całość delikatnie wymieszaj i dodaj kolejną porcję białek i ponownie wymieszaj. To jest ważny moment w przygotowaniu makaroników ponieważ, składniki należy delikatnie mieszać tak, aby nie stracić nadmiaru powietrza które wpompowaliśmy do bezy. Nie możesz też zbyt krótko tego robić aby makaroniki nie popękały na górze. |
5
Zrobione
|
Przy użyciu szprycy, uformuj małe kuleczki na papierze do pieczenia w większych odstępach. Uderz lekko blachą z ciasteczkami o blat by się rozeszły na boki. |
6
Zrobione
|
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez 10-15 min w temperaturze 125 stopni. |
7
Zrobione
|
Filmik z przygotowaniem makaronikówhttps://youtu.be/3nsanqYnvis |
8
Zrobione
|
KremMasło rozetrzyj na delikatną białą masę z cukrem. Oczywiście masło musi być w temperaturze pokojowej. Do całości dodaj lemon curd, a na sam koniec zmiksuj wszystko razem z delikatnym serkiem. |
9
Zrobione
|
Przygotowanie wcześniej makaroniki, przełóż kremem. Muszą być one dobrze wystudzone, ponieważ są dosyć delikatne więc aby krem nie wpadł do środka lepiej poczekać chwilkę. |