0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
0,5 szkl. olej kokosowy
0,25 szkl. miód
2 szt. jajka
2 szt. banan
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
szczypta gałka muszkatałowa
1,5 szkl. mąka pszenna
1 szkl. płatki owsiane zmielone
200 g borówki
0,25 łyżeczki cynamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szkl. jogurt naturalny

Owsiane mufinki z borówkami

Zdrowe, lekki i z owocami. Mufinki to coś dobrego i do kawki w pracy jak i w domku po obiadku.

  • 45 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Po ostatnim słodkim jedzeniu nabrałem wyrzutów sumienia. Postanowiłem zatem, że przygotuję coś bardziej dietetycznego i zdrowszego z mniejsza ilością cukru. Efektem czego są muf inki owsiane z borówkami. Nie są słodkie i w sumie idealnie się nadają jako przekąska podczas plażingu, czy też smażingu nad basenem.

(Visited 211 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wymieszaj dokładnie mikserem olej kokosowy razem z miodem. Pamiętaj że olej kokosowy w temperaturze 25 stopni zmienia konsystencję na wodnistą. Dlatego jeżeli twój olej ma formę stałą, wstaw go do mikrofalówki na 10 sekund.

2
Zrobione

Następnie dodaj jajka oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj, w kolejnym kroku dodaj zblendowane banany oraz wszystkie przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż się składniki połączą. Następnie dodaj mąkę i również wszystko wymieszaj. Na sam koniec dodaj borówki i delikatnie całość wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste dlatego też owoce nie opadną na dno mufinki.

3
Zrobione

Blachę na mufinki posmaruj tłuszczem. Włóż do środka ciasto na mufinki, i wszystko upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Makaroniki z lemon curd
następny
Kruche ciasto z budyniową pianką
poprzendi
Makaroniki z lemon curd
następny
Kruche ciasto z budyniową pianką

Dodaj komentarz