Składniki
-
Biszkopt
-
10 szt. jajka
-
1 i 1/3 szkl. mąka pszenna
-
1,5 szkl. cukier drobny
-
2/3 szkl. kakao
-
Krem czekoladowy
-
200 g masło
-
400 g mascarpone
-
1 szkl. cukier puder
-
1 szkl. kakao
-
Krem kawowy
-
100 g biała czekolada
-
400 g śmietana 30%
-
1 paczka śnieżka w proszku
-
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
Wskazówki
Do zrobienia tego tortu zabierałem się już bardzo dawno ponieważ właśnie taki znalazłem w internecie, jednak bez przepisu. Pomyślałem sobie, co mi szkodzi,mogę zrobić go po swojemu i dodać co mi się podoba, a jako że zakupiłem KitchenAid’a no i zbliżały się urodziny no to nie mogło być ku temu lepszej okazji. Tort pracochłonny jednak wart pracy w każdym calu.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie biszkoptuSkładniki najlepiej podzielić na pół i upiec dwa osobne biszkopty. |
2
Zrobione
|
Krem czekoladowyMasło rozetrzyj na jasną i puszystą masę, dodaj następnie cukier puder i dalej ucieraj. W kolejnym kroku możesz użyć miksera i dodać delikatny serek, gdy składniki się połączą dodaj kakao i ponownie całość zmiksuj. Włóż do lodówki na około 30 minut aby masło w kremie stwardniało. |
3
Zrobione
|
Krem kawowyCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (do większego garnka wlej odrobinę wody, a na górę postaw metalową miskę tak aby nie dotykała wody). Pamiętaj że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury więc należy robić to powoli, ponieważ czekolada może się rozwarstwić. |
4
Zrobione
|
Złożenie tortuCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (do większego garnka wlej odrobinę wody, a na górę postaw metalową miskę tak aby nie dotykała wody). Pamiętaj że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury więc należy robić to powoli, ponieważ czekolada może się rozwarstwić. |