Korzystając z grubszych owoców pamiętaj, żę warto je wcześniej podsmażyć.
Tarta z figami jest pieczona w całości. Bardzo mi zależało, żeby krem który znajduje się pod figami również był zapieczony. Wszystko wprawdzie wymaga częstego wkładania do piekarnika ale sądzę, że warto się chwilkę pomęczyć bo na prawdę smak jest fenomenalny! Zapach jak się pojawił po upieczeniu samego spodu, był równie cudowny co smak ciasta. Zdecydowanie ciasta kruche to jest coś co uwielbiam robić.
Figi na wierzchu mogą być zastąpione innymi owocami np. śliwkami, które również cudownie się sprawdzą z kruchym ciastem.
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki razem poszatkuj i zagnieć szybko ciasto. Najlepiej zrób to przy pomocy robota kuchennego. Wyłóż formę o wymiarach 33x11 cm ciastem i wstaw do lodówki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
KremWszystkie składniki zmiksuj razem. Odstaw na bok. |
3
Zrobione
|
Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wlej masę serową, a boki ciasta obłóż folią aluminiową by się nie przepiekły. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 170 stopni. Wyciągnij ciasto z piekarnika, udekoruj z wierzchu plastrami fig, posyp cukrem i wstaw ponownie do piekarnika na maksymalnie 20 minut. |