Składniki
-
Różowe ciasto
-
3 szklanki mąka pszenna
-
4 szt. jajka
-
4 łyżki ciepła woda
-
1 szkl. cukier
-
1 szkl. olej
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sól
-
1 szkl. mleko
-
1 opakowanie galaretka truskawkowa
-
kilka kropel czerwony barwnik
-
Ciemne ciasto
-
4 szt. jajka
-
200 g masło
-
1 szkl. cukier
-
1/2 szkl. zimna woda
-
5 łyżek kakao
-
1,5 szkl. mąka pszenna
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Wskazówki
Babka z sercem
Babka z sercem to tzw. hidden cake – czyli ciasto z ukrytą niespodzianką w środku. Ja postanowiłem umieścić w środku zapieczoną babkę z wyciętym sercem. Niby takie proste ale jakże efektowne.
Ja nie dawałem zbyt dużo barwnika do środka, a jedynie galaretkę wiśniową. W sumie wyszło mi nie zamierzone ombre, ale babka wygląda ślicznie.
Samo ciasto jest dosyć wilgotne w środku i przyjemnie się je kroi. Nie jest skomplikowane w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze – mogę śmiało powiedzieć, że produkt był testowany na ludziach.
Co Wam będzie potrzebne do przygotowania tego ciasta? Forma keksówka, taka najzwyklejsza w świecie. Proponuję by ciasto wcześniej natłuścić i obsypać bułką tartą by sama babka swobodnie wyszła z formy po upieczeniu.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto serceW misie miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj do jajek mleko i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. |
2
Zrobione
|
Ciasto wlej do foremki keksówki i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni, na termoobiegu. |
3
Zrobione
|
Ciasto ciemneW garnuszku podgrzej masło razem z cukrem, kakao i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło, a masa lekko zagotuje. Odstaw masę do wystudzenia. |
4
Zrobione
|
SkładanieW keksówce ułóż na dnie wycięte serca (pionowo) tak by szpic był skierowany ku górze. |