2 0
Ciasto 3 bit

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

400 g krakersy
1 puszka masa kajmakowa
2 opakowania budyń waniliowy
3/4 litra mleko
3/4 szkl. cukier puder
500 g śmietana 36%
100 g czekolada mleczna
2 łyżeczki żelatyna
30 g zimna woda
200 g masło
2 łyżki cukier
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy

Ciasto 3 bit

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ciasto 3 bit

Trudno w to uwierzyć, ale ja tego ciast anie miałem na blogu! Taka klasyka, taka prostota, tyle smaków! A ja dopiero po 3 latach prowadzenia bloga dodaję je do tradycyjnych receptur!

Pewnie większość z Was kojarzy ciasto 3 bit, lecz dla osób niewtajemniczonych. Jest to ciasto całkowicie bez pieczenia. Jedynie obróbce poddajemy budyń, który możecie zrobić domową metodą ( na bazie mleka, żółtek i mąki ziemniaczanej) lub z gotowego budyniu w torebce (ja mam swój sprawdzony bez chemii i innych świństw).

3 bit to ciasto na bazie krakersów, bądź herbatników maślanych. Zdecydowanie wolę krakersy bo uwielbiam gdy sól wprowadza dodatkowy smak do masy kajmakowej. Masło tańsze w sklepach na półce to i w kremie można je wykorzystać. Mój 3 bit z wierzchu jest obsypany drobno posiekaną czekoladą mleczną, lecz możecie również do tego celu użyć kakao bądź czekoladę gorzką.

(Visited 3 782 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Na dnie blaszki o wymiarach 28x33 cm wyłóż papier do pieczenia, i poukładaj krakersy.
Masę kajmakową rozprowadź na krakersach (jeżeli jest zbyt gesta, to lekko ją podgrzej - nie powinna być wodnista, lecz mieć konsystencję smarowidła).
Na wierzchu masy ułóż kolejną warstwę krakersów.

2
Zrobione

Zagotuj 1/2 litra mleka z 2 łyżkami cukru. W 1/4 litra mleka rozprowadź 2 budynie wraz z 1 łyżeczką ekstraktu cytrynowego. Wlej budynie do gotującego się mleka i ciągle mieszaj by masa się nie przypaliła. Gdy budyń zgęstnieje odłóż je na bok do całkowitego wystygnięcia (budyń powinien być zimny).

3
Zrobione

Miękkie masło zmiksuj na jasną i delikatną masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników.
Masę budyniową rozprowadź w formie z krakersami. Na masę nałóż kolejną warstwę krakersów.

4
Zrobione

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W międzyczasie w misie miksera ubij na sztywno śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Stężałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez 10 sekund. Do płynnej żelatyny dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj. Ponownie zmiksuj śmietanę i wlej żelatynę. Miksuj tylko przez chwilę aż się połączą składniki.
Śmietanę rozprowadź na wierzchu krakersów.

5
Zrobione

Czekoladę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, bądź zmiksuj w malakserze. Rozsyp na wierzchu ubitej śmietany.
Ciasto przechowuj w lodówce i najlepiej jest podawać je następnego dnia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Domowa pizza
poprzendi
Domowa pizza
Babka walentynkowa
następny
Babka z sercem
Domowa pizza
poprzendi
Domowa pizza
Babka walentynkowa
następny
Babka z sercem

Dodaj komentarz