Składniki
-
400 g krakersy
-
1 puszka masa kajmakowa
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
3/4 litra mleko
-
3/4 szkl. cukier puder
-
500 g śmietana 36%
-
100 g czekolada mleczna
-
2 łyżeczki żelatyna
-
30 g zimna woda
-
200 g masło
-
2 łyżki cukier
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
Wskazówki
Ciasto 3 bit
Trudno w to uwierzyć, ale ja tego ciast anie miałem na blogu! Taka klasyka, taka prostota, tyle smaków! A ja dopiero po 3 latach prowadzenia bloga dodaję je do tradycyjnych receptur!
Pewnie większość z Was kojarzy ciasto 3 bit, lecz dla osób niewtajemniczonych. Jest to ciasto całkowicie bez pieczenia. Jedynie obróbce poddajemy budyń, który możecie zrobić domową metodą ( na bazie mleka, żółtek i mąki ziemniaczanej) lub z gotowego budyniu w torebce (ja mam swój sprawdzony bez chemii i innych świństw).
3 bit to ciasto na bazie krakersów, bądź herbatników maślanych. Zdecydowanie wolę krakersy bo uwielbiam gdy sól wprowadza dodatkowy smak do masy kajmakowej. Masło tańsze w sklepach na półce to i w kremie można je wykorzystać. Mój 3 bit z wierzchu jest obsypany drobno posiekaną czekoladą mleczną, lecz możecie również do tego celu użyć kakao bądź czekoladę gorzką.
Kroki
1
Zrobione
|
Na dnie blaszki o wymiarach 28x33 cm wyłóż papier do pieczenia, i poukładaj krakersy. |
2
Zrobione
|
Zagotuj 1/2 litra mleka z 2 łyżkami cukru. W 1/4 litra mleka rozprowadź 2 budynie wraz z 1 łyżeczką ekstraktu cytrynowego. Wlej budynie do gotującego się mleka i ciągle mieszaj by masa się nie przypaliła. Gdy budyń zgęstnieje odłóż je na bok do całkowitego wystygnięcia (budyń powinien być zimny). |
3
Zrobione
|
Miękkie masło zmiksuj na jasną i delikatną masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników. |
4
Zrobione
|
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W międzyczasie w misie miksera ubij na sztywno śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. |
5
Zrobione
|
Czekoladę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, bądź zmiksuj w malakserze. Rozsyp na wierzchu ubitej śmietany. |