2 0
Ciasto 3 bit

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

400 g krakersy
1 puszka masa kajmakowa
2 opakowania budyń waniliowy
3/4 litra mleko
3/4 szkl. cukier puder
500 g śmietana 36%
100 g czekolada mleczna
2 łyżeczki żelatyna
30 g zimna woda
200 g masło
2 łyżki cukier
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy

Ciasto 3 bit

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ciasto 3 bit

Trudno w to uwierzyć, ale ja tego ciast anie miałem na blogu! Taka klasyka, taka prostota, tyle smaków! A ja dopiero po 3 latach prowadzenia bloga dodaję je do tradycyjnych receptur!

Pewnie większość z Was kojarzy ciasto 3 bit, lecz dla osób niewtajemniczonych. Jest to ciasto całkowicie bez pieczenia. Jedynie obróbce poddajemy budyń, który możecie zrobić domową metodą ( na bazie mleka, żółtek i mąki ziemniaczanej) lub z gotowego budyniu w torebce (ja mam swój sprawdzony bez chemii i innych świństw).

3 bit to ciasto na bazie krakersów, bądź herbatników maślanych. Zdecydowanie wolę krakersy bo uwielbiam gdy sól wprowadza dodatkowy smak do masy kajmakowej. Masło tańsze w sklepach na półce to i w kremie można je wykorzystać. Mój 3 bit z wierzchu jest obsypany drobno posiekaną czekoladą mleczną, lecz możecie również do tego celu użyć kakao bądź czekoladę gorzką.

(Visited 2 731 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Na dnie blaszki o wymiarach 28x33 cm wyłóż papier do pieczenia, i poukładaj krakersy.
Masę kajmakową rozprowadź na krakersach (jeżeli jest zbyt gesta, to lekko ją podgrzej - nie powinna być wodnista, lecz mieć konsystencję smarowidła).
Na wierzchu masy ułóż kolejną warstwę krakersów.

2
Zrobione

Zagotuj 1/2 litra mleka z 2 łyżkami cukru. W 1/4 litra mleka rozprowadź 2 budynie wraz z 1 łyżeczką ekstraktu cytrynowego. Wlej budynie do gotującego się mleka i ciągle mieszaj by masa się nie przypaliła. Gdy budyń zgęstnieje odłóż je na bok do całkowitego wystygnięcia (budyń powinien być zimny).

3
Zrobione

Miękkie masło zmiksuj na jasną i delikatną masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników.
Masę budyniową rozprowadź w formie z krakersami. Na masę nałóż kolejną warstwę krakersów.

4
Zrobione

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W międzyczasie w misie miksera ubij na sztywno śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Stężałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez 10 sekund. Do płynnej żelatyny dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj. Ponownie zmiksuj śmietanę i wlej żelatynę. Miksuj tylko przez chwilę aż się połączą składniki.
Śmietanę rozprowadź na wierzchu krakersów.

5
Zrobione

Czekoladę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, bądź zmiksuj w malakserze. Rozsyp na wierzchu ubitej śmietany.
Ciasto przechowuj w lodówce i najlepiej jest podawać je następnego dnia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Domowa pizza
poprzendi
Domowa pizza
Paczki
następny
Pączki ucierane
Domowa pizza
poprzendi
Domowa pizza
Paczki
następny
Pączki ucierane

Dodaj komentarz