Pascha w białej czekoladzie to mini wersja tradycyjnej paschy z nowoczesnymi składnikami. Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien, czy kandyzowana skórka pomarańczowa jest nowoczesnym składnikiem 🙂 ale liofilizowane truskawki to na pewno. Czy te składniki są obowiązkowe? Oczywiście, że nie! Jak pewnie część z Was mnie już zna, to zauważyła, że podchodzę do przepisów dosyć frywolnie i nie przejmuję się jak coś nie wyjdzie lub efekt będzie inny od zamierzonego.
Skąd wzięła się pascha u mnie w domu? Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, na pewno nikt z mojej rodziny jej nie robił wcześniej a z 3 lata temu był to mój debiut, który również jest dostępny na stronie pod tym linkiem
W czym najlepiej robić paschę? Wyobraźcie sobie, że większość pasch powstaje w specjalnych formach, które niestety nie są u Nas dostępne w Polsce. Jak sobie poradzić bez tego? Można wykorzystać w tym celu sitko, lub doniczkę. Ja osobiście wykorzystałem malutkie doniczki do rozsadu roślin.
W jaki sposób przygotować paschę? Każde naczynie do którego przełożymy masę serową, należy wypełnić gazą i docisnąć czymś ciężkim, aby pozbyć się nadmiaru wody i by został sam twaróg. Oczywiście przepis znajdziecie poniżej.
1
Zrobione
|
Przygotowanie paschy:Ser oraz brzoskwinie zblenduj razem na gładką masę. W osobnej misce utrzyj na gładko cukier puder oraz masło. Cały czas ucierając dodawaj po 1 żółtku na zmianę z 1/3 części sera. Gdy masa będzie już delikatna i jednolita dodaj pokruszone truskawki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Pojemnik w którym będzie się znajdować pascha powinien mieć u dołu dziurkę by miała którędy wypłynąć nadmiar płynu. Warto jest zatem pod naczynie podstawić miskę, by sobie nie zabrudzić lodówki. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie polewy:Przed rozpoczęciem pracy najlepiej jest włożyć na 2 godziny paschę do zamrażarki. Powinna ona lekko stwardniej dzięki czemu będzie łatwiej oblać ją czekoladą. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Co jutro gotujecie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Klara a jaki ma to związek z paschą? 😀