0 0
Pascha

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 kg ser półtłusty
6 szt. żółtko
5 łyżek dżem pomarańczowy
175 g masło
1/2 szkl. mieszanka keksowa
3/4 szkl. cukier puder

Pascha

Lubicie? A może nigdy nie jedliście? Ja powiem Wam, że uwielbiam, ale tylko na swojskim twarogu.

  • 120 minut
  • Porcji 9
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Już wcześniej wspominałem, ze robię porządek w moich dżemach, więc i w tym przepisie musiała się pojawić parę łyżeczek dżemu pomarańczowego. Pascha to wręcz klasyka świąteczna, jednak ja zdecydowanie bardziej lubię paschę na białym serze, ot taka alternatywa dla sernika.

Kroki

1
Zrobione

Ser biały zmiel dwukrotnie, aby ser miał konsystencję twarożku do smarowania.
Dżem pomarańczowy (może być też morelowy) podgrzej w garnku, a następnie przetrzyj przez sito by nie było żadnych grudek. Dodaj dżem do sera.

2
Zrobione

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku na zmianę z 1 dużą łyżką masy serowej. Na sam koniec dodać owoce. W miarę głębokie sitko wyłóż gazą, i do środka przełóż przygotowaną masę serową. Całość przykryj talerzykiem. Sitko włóż do garnka tak aby nie dotykało dna (przez noc wydzieli się serwatka, która pozostanie w garnku). Całość pozostaw na noc w lodówce.

3
Zrobione

Paschę można podawać już następnego dnia. Udekoruj ją albo czekoladą, lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Kokosanki
poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Kokosanki

Dodaj komentarz