Składniki
-
1 kg ser półtłusty
-
6 szt. żółtko
-
5 łyżek dżem pomarańczowy
-
175 g masło
-
1/2 szkl. mieszanka keksowa
-
3/4 szkl. cukier puder
Wskazówki
Już wcześniej wspominałem, ze robię porządek w moich dżemach, więc i w tym przepisie musiała się pojawić parę łyżeczek dżemu pomarańczowego. Pascha to wręcz klasyka świąteczna, jednak ja zdecydowanie bardziej lubię paschę na białym serze, ot taka alternatywa dla sernika.
Kroki
1
Zrobione
|
Ser biały zmiel dwukrotnie, aby ser miał konsystencję twarożku do smarowania. |
2
Zrobione
|
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku na zmianę z 1 dużą łyżką masy serowej. Na sam koniec dodać owoce. W miarę głębokie sitko wyłóż gazą, i do środka przełóż przygotowaną masę serową. Całość przykryj talerzykiem. Sitko włóż do garnka tak aby nie dotykało dna (przez noc wydzieli się serwatka, która pozostanie w garnku). Całość pozostaw na noc w lodówce. |
3
Zrobione
|
Paschę można podawać już następnego dnia. Udekoruj ją albo czekoladą, lub kandyzowaną skórką pomarańczy. |