0 0
Pascha

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 kg ser półtłusty
6 szt. żółtko
5 łyżek dżem pomarańczowy
175 g masło
1/2 szkl. mieszanka keksowa
3/4 szkl. cukier puder

Pascha

Lubicie? A może nigdy nie jedliście? Ja powiem Wam, że uwielbiam, ale tylko na swojskim twarogu.

  • 120 minut
  • Porcji 9
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Już wcześniej wspominałem, ze robię porządek w moich dżemach, więc i w tym przepisie musiała się pojawić parę łyżeczek dżemu pomarańczowego. Pascha to wręcz klasyka świąteczna, jednak ja zdecydowanie bardziej lubię paschę na białym serze, ot taka alternatywa dla sernika.

(Visited 221 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ser biały zmiel dwukrotnie, aby ser miał konsystencję twarożku do smarowania.
Dżem pomarańczowy (może być też morelowy) podgrzej w garnku, a następnie przetrzyj przez sito by nie było żadnych grudek. Dodaj dżem do sera.

2
Zrobione

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku na zmianę z 1 dużą łyżką masy serowej. Na sam koniec dodać owoce. W miarę głębokie sitko wyłóż gazą, i do środka przełóż przygotowaną masę serową. Całość przykryj talerzykiem. Sitko włóż do garnka tak aby nie dotykało dna (przez noc wydzieli się serwatka, która pozostanie w garnku). Całość pozostaw na noc w lodówce.

3
Zrobione

Paschę można podawać już następnego dnia. Udekoruj ją albo czekoladą, lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Kokosanki
poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Kokosanki

Dodaj komentarz