0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
650 g mąka pszenna
60 g mleko w proszku
4 jajka jajka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka sól
250 g cukier drobny
125 g masło roztopione
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Nadzienie
200 g dżem morelowy
70 g rodzynki
100 g daktyle drobno posiekane
55 g wiórki kokosowe

Chińskie ciasteczka księżycowe

A wy macie już jakieś plany na nowy rok? Może ciasteczko z wróżbą coś Wam podpowie?

  • 85 minut
  • Porcji 20
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Wyobraźcie sobie moje szczęście gdy rozpakowywałem swoje prezenty urodzinowe. Wszystkie dotyczyły pieczenia! Ten mi zwłaszcza przypadł do gustu, a mianowicie książka z przepisami ciast z całego świata! Co za cudo! Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zmodyfikował przepisu. Tym razem są to chińskie ciasteczka księżycowe, miałem właściwą formę z Chin więc czemu by nie zrobić właśnie ciasteczek, które są serwowane właśnie w Święto Środka Jesieni. Szkoda tylko że w Chinach to przypada w połowie sierpnia. Mają pyszne nadzienie! Na pewno nie raz je wykorzystam w drożdżówkach.

(Visited 920 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W średniej misce wymieszaj wszystkie suche składniki potrzebne do wykonania ciasta. W innej misce ubij trzepaczką bądź mikserem jajka na puszystą masę, z dodatkiem cukru, stopionego masła oraz ekstraktu waniliowego. Masło możesz rozpuścić w mikrofalówce na niskiej mocy. Pamiętaj jednak, że jak będziesz je wlewać do żółtek nie powinno mocno różnić się temperaturą, bo inaczej zważy się.

2
Zrobione

Gdy już uzyskasz kremową konsystencję dodaj suche składniki i mieszaj wszystko do tego momentu aż uzyskasz gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na całą noc.
Przygotowanie farszu nie jest zbyt skomplikowane, wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać

3
Zrobione

Przygotowanie ciasta do pieczenia polega na podzieleniu go na 20-25 kawałków. Utwórz z ciasta płaskie okręgi a następnie włóż farsz do środka i zlep całość. Jeżeli dysponujesz formą do tego typu ciasteczek możesz właśnie jej użyć. Dobrze obsyp mąką drewnianą formę aby ciasto cię nie przykleiło. Jeżeli nie masz formy po prostu uformuj sakiewki.

4
Zrobione

Możesz posmarować je z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek wody. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą ładnie zrumienione na wierzchu.
Piecz ciasto przez 20-25 min w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Po upieczeniu wystudź na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Normandzka tarta jabłkowa
następny
Rogale makowe
poprzendi
Normandzka tarta jabłkowa
następny
Rogale makowe

Dodaj komentarz