

Wolicie mufinki czy może raczej cupcakes?
To jest wręcz nieprawdopodobne że minęły już 3 tygodnie od ostatniego przepisu! Remont kuchni zrobił swoje w przerwie na pieczenie. Nie ukrywam że zimowe pory też nie sprzyjają robieniu zdjęć, bo światło mało wdzięczne.No ale cóż trzeba sobie radzić. I co poradziłem? Chrupiące cupcakesy, z dodatkiem bakalii oraz ryżu preparowanego. Ciekawe co z tego dobrego wyjdzie.Tym bardziej że baza cupcakes do tradycyjne brytyjskie ciasto bakaliowe.
1
Zrobione
|
CiastoWłóż do miski rodzynki, żurawinę, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny. Całość zalej gorącą herbatą i odstaw na 10 - 15 min aż bakalie namokną. Po tym czasie odsącz zawartość poprzez sitko. |
2
Zrobione
|
Masło utrzyj na jasną i puszystą masę z cukrem. Dodawaj kolejno pozostałe składniki i dalej ucieraj. Na koniec dodaj w 3 partiach mascarpone już mieszaj całość na wolnych obrotach by się masło nie zważyło. |
3
Zrobione
|
PosypkaW rondelku rozpuść masło. Dodaj ryż oraz słonecznik. Całość przez chwilę podsmaż (około5 min) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz przez około 10-15 min w piekarniku. |
4
Zrobione
|
Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj na babeczkach stożki z kremu. Oblep je pokruszoną posypką z ryżu oraz słonecznika. Na koniec dekoracji rozpuść w garnku cukier z dodatkiem łyżki wody.Doprowadź cukier do brązowej postaci aż nabierze płynnej konsystencji (w początkowej fazie nie musisz go mieszać). Polej babeczki z wierzchu jeszcze płynnym cukrem. |