0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
80 g masło
1 szklanka cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 1/4 szkl. mąka pszenna
2 szt. jajka
1 łyżeczka cynamon
szczypta sól
2/3 szkl. kakao
3/4 szkl. mleko
2 łyżeczki ocet
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Polewa czekoladowa
100 g masło
3 łyżki kakao
3 łyżeczki zimna woda
1 łyżeczka żelatyna
4 łyżki cukier

Czekoladowe donuts

Jeżeli nie posiadacie formy do donuts, to zwińcie sreberko w kulkę i włóżcie w środek otworu na mufinki.

  • 32 minuty
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Donuts to niezwykłe pączki, bo są z piekarnika a nie z głębokiego tłuszczu. Sposobów ich wykonania jest chyba milion a ten łączy w sobie mój ulubiony składnik … czekoladę. Mam nadzieję, że Was również zachęcą do zrobienia własnych donut’ów.

(Visited 869 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W jednej misce wymieszaj przesiane kakao z mąką, cukrem , proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Wszystko razem wymieszaj.

2
Zrobione

W osobnej misce zmiksuj jajka, mleko, ocet i ekstrakt waniliowy. Gdy wszystko się połączony dodaj suche składniki do mokrych. Następnie do masy dodaj roztopione i przestudzone masło. Wszystko ponownie zmiksuj.

3
Zrobione

Wysmarowaną tłuszczem formę do donatów wstaw do piekarnika i rozgrzej go do 170 stopni. Następnie ciasto przełóż do formy i piecz przez 12 min na termoobiegu.

4
Zrobione

Gdy donaty się upieką pozostaw je do ostudzenia. Teraz czas na polewę czekoladową. W garnku rozpuść masło z cukrem. Dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody, po 2-3 minutach dodaj do masy kakaowej i całość dokładnie wymieszaj. Wystudzone donaty oblej czekoladą i ewentualnie udekoruj posypką cukrową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pavlova z karmelizowanymi gruszkami
następny
Ciasteczka dyniowe
poprzendi
Pavlova z karmelizowanymi gruszkami
następny
Ciasteczka dyniowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here