Składniki
-
4 szt. jajka
-
200 g masło
-
1 szkl. cukier
-
1/2 szkl. zimna woda
-
100 g czekolada gorzka
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
1,5 szkl. mąka pszenna
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Wskazówki
Babka marmurkowa
A może by tak babka? Nie jest sucha, ani mega słodka, jest za to bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ja zdecydowałem się na zrobienie jej w swojej foremce 20 cm. A co mnie skłoniło do wykonania tego ciasta? Koleżanka chciała przygotować dla swojego syna babkę dwukolorową i znalazła przepis w internecie. Efekt finalny był paskudny, ciasto było mocno zbite i mocno było je czuć proszkiem do pieczenia i w sumie smakowało jak wielkie nic. Robiliśmy to ciasto razem, a ona jest cudownym cukiernikiem więc nie było mowy o tym, że coś zepsuliśmy.
Zatem zaczynajmy wspólne pieczenie!
Ps. jeżeli zrobicie ciasto ja z chęcią zobaczę efekty Waszej pracy. Podzielcie się ze mną swoimi wypiekami na facebooku www.facebook.com/ciastecznik
Kroki
1
Zrobione
|
W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę. |
2
Zrobione
|
Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści. |
3
Zrobione
|
Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy. |
5
Zrobione
|
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem. |