0 1

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. skórka z cytryny
1 szt. sok z cytryny
2,5 szkl. mąka pszenna
1,5 szkl. mleko
3 szt. jajka
1 szkl. cukier
1/2 łyżeczki sól
3/4 szkl. olej
2 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka cytrynowa

Zamiast limonki możecie wykorzystać inne cytrusy. Babka z dodatkiem skórki pomarańczowej będzie równie pyszna.

  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babka cytrynowa

Czasami mam ochotę powrócić do tradycyjnych przepisów, i często ciasto musi być proste. Co mi moje kubki smakowe podpowiedziały? A to, że warto zrobić babkę. W sumie ciasto proste w przygotowaniu a zbyt wielu przepisów na babki nie ma na blogu.

Ta babka cytrynowa jest bardzo prosta w wykonaniu i niesamowicie smaczna. Przyznam się Wam szczerze, że też testowałem nowy olej w sprayu do pieczenia, by natłuścić formę. Na całe szczęście nie było tam żadnych tłuszczy utwardzonych tylko olej kokosowy i rzepakowy 🙂 babka wyskoczyła elegancko z formy bez jakichkolwiek problemów.

Ciasto było w długiej formie pieczone i dodałem do środka skórkę z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. bardzo mi zależało na tym by miało mocno cytrynowy smak, lecz nie zawierało w sobie goryczy. Dlatego podczas przygotowania tego ciasta uważajcie by zetrzeć skórkę cytrynową lecz bez białej części.

Zatem jeżeli macie ochotę na przepis to zaczynajmy!

(Visited 23 527 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy.

2
Zrobione

W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj skórkę z cytryny, oraz sok. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i dokładniej wymieszaj (na niskich obrotach miksera).

3
Zrobione

Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
Piecz do tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do środka ciasto na niej nie zostanie). Jeżeli babka zbyt mocno się zarumieni z wierzchu a w środku będzie jeszcze surowa to zmniejsz temperaturę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta z musem czekoladowym
poprzendi
Tarta z musem czekoladowym
Wiśniowy tort dla dorosłych
następny
Wiśniowy tort dla dorosłych
Tarta z musem czekoladowym
poprzendi
Tarta z musem czekoladowym
Wiśniowy tort dla dorosłych
następny
Wiśniowy tort dla dorosłych

7 Komentarzy Ukryj komentarze

Renata powtarzałem przepis u siebie w domu jeszcze raz po Waszych komentarzach, że wychodzi zakalec i u mnie wyszło wszystko OK. Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego wyszedł mi zakalec.

Dodaj komentarz