Składniki
-
Ciasto drożdżowe
-
50 g drożdże świeże
-
6 szt. żółtko
-
1 i 1/3 szkl. mleko
-
1 szkl. cukier
-
200 g masło
-
500 g mąka pszenna
-
Kruszonka
-
70 g mąka migdałowa
-
130 g mąka pszenna
-
100 g masło
-
100 g cukier
-
Dodatkowo
-
600 g truskawki
-
4 łyżki sok z cytryny
-
4 łyżki cukier
Wskazówki
Zakręcone drożdżówki z truskawkami
Ten przepis to taki troche odgrzewany kotlet ponieważ takie drożdżówki ja robiłem już nie raz, tyle, że tym razem nieco zmieniłem technologię przygotowania skladników i przygotowania samego ciasta. Pewnie po raz setny zobaczycie przepis z palonym masłem, ale uwielbiam ten proces. Masło nabiera wtedy niesamowicie glębokiego bursztynowego koloru i dodatkowo ma tak cudowny smak i zapach, że nie wiem kto by obok tego przeszedł obojętnie.
Jeżeli obawiacie się przygotowania ciasta drożdżowego to polecam Wam mój poradnik pod adresem: https://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/
Kilka prostych rad pozwoli Wam zgłębić tajniki ciasta drożdżowego. Jednak ten przepis jest tak prosty, że też powinniście dać radę
Bardzo istotne jest to, ze w tym cieście jest bardzo dużo masło dlatego też same drożdżówki są bardzo delikatne i niesamowicie maślane w smaku. Zwiększyłem ilość masła po tym jak usłyszałem mało pochlebny komentarz Magdy Gessler wobec Agaty (uczestniczki 1 edycji Bake Off), że to są buły a nie drożdżówki. Przyznam się szczerze, że nie jadłem nigdy od Agaty deserów ale osobiście uważam, że Magda nieco przesadziła z tak surową oceną wobec Agaty. Nie wierzę w to, że te drożdżówki były bułami chlebowymi 🙂 ale jak będę w Poznaniu to wpadnę do Lugatty i się okaże czy ma buly czy drożdżówki.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweMasło rozpuść w garnuszku i pozostaw na palniku do czasu aż nabierze ciemnobursztynowego koloru (w 1 fazie zacznie się pienić a potem zacznie się klarować i zmieniać kolor na ciemnobrązowy - uważaj by nie przypalić!). Odstaw na bok, Do masła wlej 1 szklankę mleka. |
2
Zrobione
|
Ciasto drożdżowe c.d.W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko wymieszane z palonym masłem. Dodaj mąkę a na sam koniec zaczyn i całość wyrob. (możesz użyć haku do wyrabiania ciasta bądź ręcznie możesz ciasto wyrabiać przez około 10 minut). |
3
Zrobione
|
500 g truskawek zagotuj w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj i przetrzyj przez sito, |
4
Zrobione
|
Ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Rozwałkuj 1 część na kwadrat o grubości 1 cm i posmaruj go przecierem truskawkowym i wysyp na wierzchu resztę truskawek pokrojonych w kostkę. Rozwałkuj 2 część ciasta na taki sam prostokąt jak 1 część i nałóż na wierzch ciasta. |
5
Zrobione
|
KruszonkaZ składników na kruszonkę zagnieć ciasto (może to być również w robocie kuchennym). Wierzch drożdżówek obsyp kruszonką. |
6
Zrobione
|
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 25 minut (ciasto z wierzhcu powinno być łądnie zrumienione). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia. |