0 0
Pijana śliwka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
6 szt. jajka
120 g cukier
160 g mąka pszenna
50 g masło
15 g kakao
Krem
100 g czekolada mleczna
100 g czekolada gorzka
400 g śmietana 36%
2 łyżeczki żelatyna
200 g śliwki suszone
1 szkl. alkohol
Polewa
100 g śmietana 30%
100 g masło
3 łyżki cukier
3 łyżki kakao

Pijana śliwka

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Pijana śliwka

Pijana śliwka to ciasto zdecydowanie nie na kinder party. Raczej powiedziałbym, że na mocno zakrapianą imprezę dorosłych. Na jakie okazje się świetnie sprawdzi? No np. podczas wizyty teściowej, albo zabawy sylwestrowej. A tak na prawdę każda okazja jest dobra by przygotować to pyszne ciasto. Jak sama nazwa wskazuje, śliwki są porządnie namoczone w alkoholu. Intensywność % zależy od tego jakiego trunku użyjecie. Nada się rum, spirytus, wódka czy też likier czekoladowy. Ja do mojej pijanej śliwki użyłem wódki o smaku śliwek (30%) i świetnie pasowała całość do siebie.

Pijaną śliwkę możecie przełożyć powidłami śliwkowymi by jeszcze bardziej uwydatnić smak śliwek. Ja musiałem się spieszyć bo goście już za drzwiami, więc nie było czasu na dyrdymały 🙂

Zapraszam zatem po przepis!

(Visited 2 147 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Mąkę przesiej razem z kakao i wymieszaj.
W misie miksera ubij na sztywno całe jajka z cukrem. Masa powinna być biała i mocno puszysta (około 10 minut ubijaj). W międzyczasie rozpuść w mikrofalówce masło.
Gdy masa będzie już puszysta dodaj łyżkę ubitych jajek do masła i wymieszaj.
Dodaj do jajek przesianą mąkę i kakao i wymieszaj delikatnie trzepaczką. Na sam koniec dodaj masło i ponownie delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do formy o wymiarach 33x25 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg i piecz przez 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.

2
Zrobione

Krem

Śliwki pokrój na większe kawałki i zalej alkoholem (najlepiej na 24 h - jeżeli nie masz tyle czasu to minimalnie na godzinę i rekomenduję użyć wtedy mocniejszego trunku).
Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekolady. Odstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.

3
Zrobione

Krem c.d.

Zimną śmietanę z czekoladą ubij na 3/4(prawie sztywno).
W mikrofalówce rozpuść żelatynę i dodaj do niej łyżkę kremu czekoladowego. Wymieszaj. Dodaj do kremu czekoladowego żelatynę i zmiksuj całość. Dodaj śliwki odsączone z alkoholu, którego nie dały rady wypić.

4
Zrobione

Biszkopt przekrój wzdłuż i każdą część nasącz alkoholem. Przełóż ciasto kremem.

5
Zrobione

Polewa

Masło podgrzej razem z cukrem i śmietaną. Dodaj kakao i energicznie całość wymieszaj trzepaczką. Polej wierzch ciasta.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik cynamonowy
następny
Sypany jabłecznik z kokosem
poprzendi
Sernik cynamonowy
następny
Sypany jabłecznik z kokosem

Dodaj komentarz