0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Owoce
1 kg morele
150 g cukier
4 gałązki tymianek
3 łyżki sok z cytryny
Ciasto
500 g mąka pszenna
200 g cukier
50 g drożdże świeże
4 szt. żółtko
1 i 1/4 szkl. mleko
100 g masło
1 szczypta sól
Kruszonka
50 g masło
50 g cukier
100 g mąka pszenna

Drożdżowe z morelami

Ciasto możesz obficie obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem

  • 45 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Owoce

  • Ciasto

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżowe z morelami

Drożdżowe z morelami to skutek posta, który pojawił się mniej więcej tydzień temu. Pisałem o tym jak wykonać dobre ciasto drożdżowe i jak sobie z nim radzić w różnych warunkach.

Zatem bazą tego ciasta drożdżowego jest ciasto przygotowane zgodnie z przepisem podanym tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/

Mija również rok odkąd zaczęły się nagrania do Bake Off więc i trochę inspiracji właśnie z programu.

Dzisiejsze ciasto to niecodzienne smaki, bo morele z tymiankiem. Rzecz jasna używam świeżych ziół, bo to z nich wydobędziemy największy aromat, bez sypania kilku łyżeczek suszonej przyprawy. Sprawa wykonania jest dosyć prosta, dlatego też w przepisie znajdziecie informację skróconą w sprawie przygotowania ciasta

(Visited 737 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Owoce

Na rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier. Wrzuć na patelnię pokrojone w większe kawałki, umyte morele. Smaż przez chwilę aż karmel się ponownie nieco rozpuści. Dodaj tymianek i sok z cytryny, chwilę gotuj.
Nie pozwól by owoce całkowicie się rozpadły, ważne jest by zachowały swój kształt. Przesmażone owoce odstaw na bok do lekkiego schłodzenia.

2
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Drożdże rozetrzyj na płynną masę z 1 łyżeczką cukru. Zalej drożdże 1/4 szklanki letniego mleka, i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj całość widelcem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut).

3
Zrobione

Ciasto drożdżowe

W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodaj mąkę przesianą, zaczyn oraz sól. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Do mąki dodaj pozostałe mleko i wyrób ciasto. Podczas wyrabiania dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste i będzie miało jednolitą konsystencję.

4
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Ciasto odstaw w misce, przykryte ręcznikiem na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź w natłuszczonej formie o wymiarach 26x30 cm. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

5
Zrobione

Kruszonka

Twarde masło zmiksuj razem z mąką i cukrem na jednolitą masę.

6
Zrobione

Na wierzchu ciasta rozprowadź owoce. Posyp całość kruszonką.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika z opcją pieczenia góra-dół na około 40-45 minut. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione z wierzchu.
Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem lub oblej lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Ciasto drożdżowe
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Jagodowiec z podwójną bezą
poprzendi
Ciasto drożdżowe
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Jagodowiec z podwójną bezą

Dodaj komentarz