Składniki
-
Nadzienie
-
1 kg śliwki
-
5 łyżek cukier brązowy
-
2 łyżki cynamon
-
1/4 łyżeczki imbir
-
1/4 lyżeczki gałka muszkatałowa
-
Kruszonka
-
100 g masło
-
200 g mąka pszenna
-
100 g cukier
-
Dodatkowo
-
6 gałek lody śmietankowe
Wskazówki
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to przepis z serii nie marnujemy jedzenia w lodówce. Ja sam miałem prawie kilogram śliwek, które spadły z drzewa i już były niesamowicie soczyste. Znalazłem też końcówkę masła, a takie składniki jak mąka i cukier to u mnie w domu standard.
Śliwki pod kruszonką to też wspomnienie mojej ostatniej wizyty w Poznaniu gdzie taką pyszność zaproponowała mi Halinka, więc to też deser z wspomnieniami. Wspomnienia których teraz pełna bo właśnie teraz trwają powtórki Bake Off w TVP2. Mam nadzieję, że smak tego deseru będzie również dla Was czymś ważnym, lub po prostu wspomnieniem lata. Śliwki są tak cudownym produktem, że można również je zamrozić na „cieżkie czasy”. Przygotowanie deseru nie jest trudne, a podany na ciepło smakuje cudownie.
Kroki
1
Zrobione
|
NadzienieUmyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w ćwiartki. Śliwki zasyp brązowym cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstaw na bok na 10 minut by śliwki puściły soki pod wpływem cukru. |
2
Zrobione
|
KruszonkaMasło, cukier oraz mąkę zagnieć razem. Możesz to zrobić przy pomocy widelca, bądź miksera. Zrób to dokładnie aby masa miała jednolitą konsystencję. |
3
Zrobione
|
Foremki ceramiczne napełnij do 2/3 wysokości śliwkami i zasyp z wierzchu wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut aż kruszonka z wierzchu nabierze złotego koloru. |
4
Zrobione
|
Ciepły deser podawaj z gałką ulubionych lodów. |