Składniki
-
540 g jogurt naturalny
-
4 szt. żółtko
-
100 g cukier brązowy
-
3 łyżki mak
-
300 ml mleko
-
200 g śmietana 30%
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Wskazówki
Czy to już ten czas kiedy powinienem przestać dodawać przepisy z lodami? W sumie to chyba tak, bo sierpień już nadszedł, lato niebawem się skończy no ale upały jeszcze są. Chciałbym dodać jeszcze przepis na lody na patyku, ale przyznam się szczerze, że czasu brak. Remont domu robi swoje, niestety. Akurat ten przepis na lody jest nieco inny niż wszystkie, mogę powiedzieć śmiało, że jest bardziej czasochłonny i wymaga więcej przygotowań z Naszej strony. Mam nadzieję jednak, że ci bardziej ambitni się pokuszą na wypróbowanie. Będzie warto!
Kroki
1
Zrobione
|
Zacznijcie może od przygotowania jogurtu naturalnego. |
2
Zrobione
|
W misce osobnej utrzyj, bądź zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Natomiast w garnuszku podgrzej mleko z ekstraktem i jeszcze gorące dodaj do żółtek i ponownie zmiksuj. Przelej składniki z powrotem do garnuszka i ponownie podgrzewaj na niskim płomieniu, aż masa zgęstnieje i będzie lekko odchodzić od łyżki (powinno to zająć około 15-20 minut). Odstaw całość do wystygnięcia, nie możesz teraz dodać jogurtu naturalnego ponieważ całość się zważy. |
3
Zrobione
|
Gdy wszystko już ostygnie to wymieszaj mak, z jogurtem, z masą z żółtek i śmietaną i wszystko dokładnie zmiksuj. |
4
Zrobione
|
Przełóż całość do maszyny do lodów i kręć tak długo jak wymaga tego instrukcja. Jeżeli nie posiadasz maszyny to oczywiście możesz to zrobić ręcznie, tyle że przez 4 godziny co 30 minut trzeba wyciągać lody i je wymieszać mikserem. |