Mazurek limonkowy może mieć inną odsłonę. Wystarczy przygotować maliny zamiast limonki i zmienić wersję kolorystyczną. Zielono-czerwony mazurek również będzie się pięknie prezentować
Mazurek limonkowy to prawie jak eksluzywna wersja ciastka jakie możecie dostać w jednej z najlepszych cukierni na ślasku, czyli Pani Foremce 🙂
Trochę mnie poniosło nie ukrywam, nie jest też do końca mój styl, ale gdzieś tam Sylwia pozostawiła piętno swoich wyczynów cukierniczych w moim sercu. Wracając do ciasta, może trochę tradycyjne ale w nieco nowoczesnym wydaniu. Nie musicie wszystkiego robić sami w domu, bo bezy równie dostaniecie w supermarkecie i pewnie też są zrobione z białek i cukru. Ja połączyłem takie smaki, by wprowadzały również nieco orzeźwienia, ale użyłem również takich składników by były tradycyjne dla okresu świątecznego no i dla samego mazurka. Jak pewnie zauważyliście ciasto nazywa się mazurek limonkowy, więc orzeźwienie przyniesie smak cytrusów.
1
Zrobione
|
Przygotowanie bezyBiałka zmiksuj na sztywno i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Najlepiej dodawaj cukier w odstępach co 1 minutę. Gdy masa będzie błyszcząca dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec możesz dodać zielony barwnik. |
2
Zrobione
|
Przygotowanie kremuDo śmietany zetrzyj skórkę z limonki i dodaj limonkę pokrojoną na 3 grube plastry. Całość zagotuj i zdejmij z kuchenki. Dodaj białą czekoladę i wymieszaj całość aż czekolada się rozpuści. Wstaw śmietanę w chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia. Najlepiej gdyby śmietana z limonką były całą noc w lodówce, i tym samym nabrała by ona smaku limonki. Gdy śmietana będzie chłodna, wyjmij z środka limonkę i ubij ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj żółty barwnik. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie kruchego ciastaWszystkie składniki powinny być zimne. Całość poszatkuj razem, a następnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wyłóż formę o średnicy 19 cm ciastem i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Gdy ciasto będzie twarde wstaw je do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez około 12 minut aż nabierze złotego koloru. Odstaw do całkowitego schłodzenia. |
4
Zrobione
|
SkładanieMasę marcepanową rozwałkuj na okrąg o średnicy o 1 cm mniejszej niż kruche ciasto (18 cm). |
5
Zrobione
|
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i podgrzej do temperatury 35 stopni. |