0 0
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
6 szt. żółtko
200 g masło
500 g mąka pszenna
1 szkl. cukier
1 i 1/3 szkl. mleko
50 g drożdże świeże
Krem migdałowy
50 g masło
50 g cukier
1 szt. jajka
15 g mąka pszenna
40 g mąka migdałowa
Kruszonka
50 g masło
50 g cukier
100 g mąka pszenna
Dodatkowo
300 g śliwki

Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Krem migdałowy

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym

Drożdżówki to zdecydowanie moje ulubione danie. Jako, że kolejny rok obrodziła niesamowicie śliwa i zostało mi nieco kremu migdałowego z poprzedniego przepisu postanowiłem się z Wami podzielić przepisem. Przepis nie byle aki bo na pyszne drożdżówki z śliwkami, kruszonką i zapiekanym kremem migdałowym.

Powtórzę się ponownie, że migdały + śliwki to cudowna kombinacja. W jaki sposób można urozmaicić to cudo? A no wystarczy zrobił domowy lukier cytrynowy i będzie on pewni ecudownie się komponować z ciastem.

Samo ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i jestem w stanie zjeść drożdżówki jeszcze jak są gorące. Osobiście w to nie wierzę, że po takim cieście bolał brzuch 🙂

Zapraszam Was zatem po przepis!

(Visited 2 232 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść w garnuszku i pozostaw na palniku do czasu aż nabierze ciemnobursztynowego koloru (w 1 fazie zacznie się pienić a potem zacznie się klarować i zmieniać kolor na ciemnobrązowy - uważaj by nie przypalić!). Odstaw na bok, Do masła wlej 1 szklankę mleka.
W 1/3 szklanki mleka rozpuść drożdże z 1 łyżeczką mąki pszennej oraz cukru (najlepiej całość wymieszać widelcem). Odstaw drozdże na bok do wyrośnięcia (około 10 minut).

2
Zrobione

W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko wymieszane z palonym masłem. Dodaj mąkę a na sam koniec zaczyn i całość wyrob. (możesz użyć haku do wyrabiania ciasta bądź ręcznie możesz ciasto wyrabiać przez około 10 minut).
Gdy ciasto będzie już sprężyste odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie uderz w nie pięścią i ponownie wyrób - możesz obsypać stolnicę mąką by sobie ułatwić wyrabianie).

3
Zrobione

Krem migdałowy

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową oraz jajka. Całość zmieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj.

4
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki razem zagnieć do powstania jednolitej masy.

5
Zrobione

Ciasto drożdżowe podziel na 10 części i uformuj z nich kule. Każdą kulę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę dociśnij szklanką by powstał okrągły dysk z zagłębieniem. Do zagłębienia nałóż kremu migdałowego i i ułóż na wierzchu śliwki pokrojone w ćwiartki. Obsyp obficie kruszonką i odstaw na 15 minut.

6
Zrobione

Drożdżówki piecz w temepraturze 170 stopni przez około 20 minut (do momentu uzyskania złotego koloru).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta z zapiekanym kremem
poprzendi
Tarta z kremem migdałowym
następny
Sernik bez sera pinacolda
Tarta z zapiekanym kremem
poprzendi
Tarta z kremem migdałowym
następny
Sernik bez sera pinacolda

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here