0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
90 g masło
200 g mąka pszenna
25 g mąka migdałowa
1 szt. (S) jajka
50 g cukier puder
Krem migdalowy
50 g masło
50 g cukier
1 szt. jajka
15 g mąka pszenna
40 g mąka migdałowa
Dodatkowo
300 g śliwki

Tarta z kremem migdałowym

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem migdalowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z kremem migdałowym

Tarta z kremem migdałowym to coś dla mnie! Uwielbiam smak migdałów i zdecydowanie wole odpiekane ciasta, a nie na bazie kremu kręconego na zimno. Profesjonalnie krem nazywa się frangipane – czyli zapiekany krem migdałowy. Składa się on z masła, mielonych migdałów i jajek. W sumie nic skomplikowanego ale łatwo można zwarzyć taki krem. By ciasto wkomponowało się w letni klimat wzbgaciłem je o śliwki. Znajdziecie je zarówno na dnie tarty jak i karmelizowane na wierzchu ciastka. Przygotowałem również sosik z przetartych śliwek, który jest cudowny w smaku.

Często pytacie w czym piekę tartaletki, że są takie ładne i proste. Odpowiadając już ogólnie korzystam z rantów perforowanych marki Silikomart. Możecie je kupić w internecie bądź na stronie firmy, która znajduje się niedaleko mnie – w Pyskowicach. Ich sklep znajdziecie pod tym adresem https://sklep.polmarkus.com.pl/ od razu zaznaczam, że Polmarkus nie jest sponsorem tego posta. Polecam firmy, które wg mnie są warte uwagi. Oprócz fixów do ciast znajdziecie tam ogrom asortymen tu cukierniczego. Link do foremek znajduje się o tutaj: ranty perforowane.

Zachęcam Was również do wyprobowania zapiekanego kremu migdałowego w drożdżówkach. Jest niesamowity!

(Visited 5 544 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Wyłóż tartaletki rozwałkowanym ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 15 minut.

2
Zrobione

Śliwki

Śliwki pokrój w kostkę i zagotuj. Gotuj tak długo aż się całkowicie rozpadną. W zależności od słodkości śliwek możesz dodać cukier (wg. uznania).

3
Zrobione

Krem do zapiekania

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową oraz jajka. Całość zmieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

4
Zrobione

Tartaletki wypłenij do 1/3 wysokości przygotowaną konfiturą z śliwek. Na wierzch wyszprycuj krem migdałowy. Wyrównaj całość nożem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Po 30 minutach wstaw zamrożone ciasto do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temepraturze 160 stopni (aż wierzch kremu zrobi się złoty). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

5
Zrobione

Pozostałe śliwki zblenduj i przetrzyj przez sitko. Możesz obsypać ciasta cukrem pudrem i polaż z wierzchu sosem śliwkowym. Możesz również udekorować ciasteczka makaronikami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Karpatka z kruszonka
poprzendi
Karpatka z kruszonką
Drozdzowki z zapiekanym kremem
następny
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym
Karpatka z kruszonka
poprzendi
Karpatka z kruszonką
Drozdzowki z zapiekanym kremem
następny
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym

Dodaj komentarz