0 0
Grzebienie z nutellą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

300 g mąka pszenna typ 450
7 g drożdże suche
3 łyżki cukier
120 g masło
1/4 łyżeczki sól
125 g mleko
200 g nutella

Grzebienie z nutellą

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Grzebienie z nutellą

Ciastka drożdżowe, lecz nie wymagają od Was niesamowitych umiejętności. Przetestowałem je od cudownej Doroty z mojewypieki.pl lecz nieco zmieniłem. Ja osobiście wolę mleko i większą ilość masełka 🙂 Jeżeli macie ochotę przetestować inne ciasta drożdżowe z użyciem nutelli to koniecznie zajrzyjcie do tego działu. Znajdziecie tam przeróżne kombinacje smakowe np. cudowny wieniec z ciasta drożdżowego i czekolady. Świetnie będzie się prezentować na imprezie urodzinowej.

 

Co jest wspaniałego w tym cieście? A no to, że można wszystko wrzucić d 1 kociołka i wyrobić w robocie z hakiem. Pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia i ciasto jest gotowe. Czego chcieć więcej? Jest to idealne rozwiązanie jeżeli macie ochotę na coś słodkiego w pracy, a jest seniorska godzina i ciężko wyskoczyć po coś dobrego 🙂

(Visited 220 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wyrabianie ciasta

Letnie mleko wymieszaj razem z cukrem, mąką, solą i roztopionym masłem. Na sam koniec dodaj suche drożdże i całość wyrób do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub ścierką i odstaw na 1,5 godziny.

2
Zrobione

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i uderz nim o blat (należy je odgazować). Wyrabiaj na blacie ciasto przez chwilkę (w razie konieczności podsyp blat mąką). Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Ciasto posmaruj nutellą bądź innym pastą czekoladową. Zwiń w rulon. Następnie wałek z ciasta ponacinaj w odstępach około 2 cm pierw 4 płytkimi nacięciami a 5 nacięciem odetnij kawałek od reszty ciasta. Zlep ze sobą dwa przeciwległe końce i odłóż na papier do pieczenia oprószony mąką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 min przykryte ścierką.

3
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 170 stopni i wstaw do pieca grzebienie drożdżowe. Piecz przez około 10 minut aż się dobrze zarumienią z wierzchu..
Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Muffinki orzechowe z ganache
poprzendi
Muffinki orzechowe z ganache
Sernik kajmakowy
następny
Sernik kajmakowy
Muffinki orzechowe z ganache
poprzendi
Muffinki orzechowe z ganache
Sernik kajmakowy
następny
Sernik kajmakowy

Dodaj komentarz